Στα χέρια των εξεγερμένων της Λιβύης και η Ζαουίγια - iefimerida.gr

Στα χέρια των εξεγερμένων της Λιβύης και η Ζαουίγια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο της Ζαουίγια, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, την ώρα που ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το νοσοκομείο της πόλης, το τελευταίο κτίριο που ήταν κατειλημμένο από τις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις.

«Η Ζαουίγια απελευθερώθηκε», φώναζαν οι εξεγερμένοι όταν κατέλαβαν το νοσοκομείο, ένα τεράστιο κτίριο διακοσμημένο με πορτρέτα του συνταγματάρχη Καντάφι και πράσινες σημαίες, το χρώμα του καθεστώτος.

Το απόγευμα, εκατοντάδες εξεγερμένοι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της κεντρικής πλατείας της Ζαουίγια, το θύλακα αντίστασης των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Κρατώντας αυτόματα όπλα επιτέθηκαν και κατάφεραν να εκδιώξουν τους οπαδούς του καθεστώτος του Καντάφι.

Αν και κάποιοι μαχητές προέρχονταν από τα βουνά της Νεφούσα, η πλειονότητα ήταν νεαροί κάτοικοι της πόλης, ενώ κάποιοι έτρεχαν ακόμα και ξυπόλυτοι.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι μάχες στη Ζαουίγια είχαν ξεκινήσει στις 12 Αυγούστου. Η πόλη είχε εξεγερθεί χωρίς αποτέλεσμα εναντίον του Καντάφι και στις αρχές της σύρραξης με τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το διυλιστήριο της πόλης.

Πρώην πρωθυπουργός προσχώρησε στους εξεγερμένους

Ο Αμπντελσαλάμ Τζάλουντ, πρώην σύντροφος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και επί σειρά ετών θεωρούμενος ως ο δεύτερος τη τάξει στο λιβυκό καθεστώς, προτού πέσει σε δυσμένεια στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990, εγκατέλειψε χθες Παρασκευή την Τρίπολη και προσχώρησε στις δυνάμεις των εξεγερμένων, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.

«Εγκατέλειψε την Τρίπολη, συνενώθηκε με την εξέγερση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι.

«Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πού βρίσκεται ακριβώς», πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Μπάνι, ερωτηθείς σχετικά στη Βεγγάζη, την «πρωτεύουσα» των εξεγερμένων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ο διοικητής Τζάλουντ κατάφερε να εγκαταλείψει την Τρίπολη μαζί με την οικογένειά του και έφθασε χθες στην πόλη Ζέντεν», η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανέφερε μια άλλη πηγή στις τάξεις τους ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

Η αποσκίρτηση του Τζάλουντ αναφέρθηκε το βράδυ από πολλά ΜΜΕ των εξεγερμένων. Ο Τζάλουντ φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό των εξεγερμένων Libya Awalam, ότι «το καθεστώς του Καντάφι είναι τελειωμένο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ