Η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ -Ανασχηματισμό και ενιαία κεντροαριστερά θα ζητήσει ο Βενιζέλος - iefimerida.gr

Η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ -Ανασχηματισμό και ενιαία κεντροαριστερά θα ζητήσει ο Βενιζέλος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Χαριλάου Τρικούπη είναι απολύτως ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών και την αποδοχή του διλήμματος που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ετοιμάζεται ήδη για τα επόμενα βήματα.
Ζητάει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας
«Είναι προφανώς επιβεβλημένη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας υπό το φως όλων των νέων δεδομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και σε κάθε περίπτωση της κοινωνικής βάσης στήριξης της εθνικής προσπάθειας που κάνουμε ως κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης» δήλωσε.

Ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς
Μεγάλο στοίχημα για την Κεντροαριστερά την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών αποτελεί η ουσιαστική ανασυγκρότηση του χώρου που εμφανίζεται πολυδιασπασμένος. Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για διοργάνωση ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο είναι μία ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου.
Το ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό του 8,6% που έλαβε στις ευρωεκλογές αποτελεί την πρώτη δύναμη στην Κεντροαριστερά και νομιμοποιείται να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασύσταση του χώρου υπό τους όρους που έχει διαμορφώσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Οι ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού αλλά και των άλλων κινήσεων Κεντροαριστεράς πρέπει να λάβουν θέση για το μέλλον και την προοπτική του χώρου που εμφανίζεται κατακερματισμένος σε μία περίοδο για τη χώρα όπου και οι πολίτες εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους δίνοντας αθροιστικά 18% στα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς του Προοδευτικού Κέντρου και της Οικολογίας.

Το επερχόμενο συνέδριο
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε ιδρυτικό συνέδριο της Ελιάς για τον προσεχή Οκτώβρη, και ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς που απέτυχε το προηγούμενο διάστημα.

Το γεγονός ότι η Ελιά κατάφερε να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, που ήθελαν το ποσοστό να κυμαίνεται γύρω στο 4-5% , αποτελεί για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το επιτελείο του μια σημαντική αφετηρία για την «επόμενη μέρα», για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Η Ελιά εκλέγει δύο ευρωβουλευτές και η Εύα Καϊλή με τον Νίκο Ανδρουλάκη κάνουν την έκπληξη.

Σήμερα το πολιτικό συμβούλιο
Η καλή παρουσία του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές που συνδυάζεται ωστόσο με μεγάλες απώλειες στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αναλυθούν τώρα από τη Χαριλάου Τρικούπη πριν καταλήξουν στα επόμενα βήματα.

Μια πρώτη «απόπειρα» θα γίνει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή και της Εκλογικής Επιτροπής. Το αίτημα έκανε η Φώφη Γεννηματά και έγινε αμέσως αποδεκτό από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει ήδη έτοιμο το γενικό πλάνο του σχεδιασμού για τις επόμενες κινήσεις του.

Σε μια πρώτη κίνηση, κ. Βενιζέλος θα μεταβεί, όπως είχε δηλώσει προεκλογικά, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προτείνει τη συστράτευση του έθνους, δηλαδή όλων των δυνάμεων που δέχονται «να συμβάλουν για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Η δεύτερη κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, από τη Δημοκρατική Αριστερά ως το Ποτάμι προκειμένου να συστρατευθούν προς τον κοινό στόχο.

Λοβέρδος: Προσκλητήριο και αιχμές

«Εχουμε τη δυνατότητα να είμαστε μια πολύ δυνατή παράταξη. Το προσκλητήριο αφορά όλους και τον κ. Παπανδρέου. Τη μάχη σε αυτές τις εκλογές δεν την έδωσαν όλοι, αλλά όσοι μας είδε ο κόσμος. Αύριο όμως είναι μια άλλη ημέρα και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη και δεν χωρούν προσωπικά θέματα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Λοβέρδος εκπροσωπώντας την Ελιά και διαβάζοντας το αποτέλεσμα. Είναι πασιφανές ότι με τη δήλωσή του αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και άλλων στελεχών που δεν στήριξαν ενεργά την Ελιά στην προσπάθειά της.


Βενιζέλος: Αλλαγές στην κυβέρνηση συνεργασίας

«Κερδίζουμε ένα δύσκολο εθνικό, ιστορικό στοίχημα», ήταν η φράση την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος αξιοποίησε χθες ως «πρόλογο» για την ανακοίνωση των προσεχών πολιτικών πρωτοβουλιών του, μετά το σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς.

Πριν από το Ιδρυτικό Συνέδριο της Κεντροαριστεράς τον Οκτώβριο που προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος, εξηγεί ότι, έχοντας πετύχει το στοίχημα, επιμένει και συνεχίζει ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ευρύτερη παράταξη και να προωθεί αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες στην κυβέρνηση συνεργασίας.

«Η κραυγαλέα αποτυχία των exit polls την προηγούμενη Κυριακή λειτούργησε ευεργετικά για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα. Εθεσε φραγμό σε απροκάλυπτες προσπάθειες συστηματικής νόθευσης των εντυπώσεων επί μήνες, με βασικό στόχο και θύμα το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά, τη δημοκρατική παράταξη, τον πυλώνα της σταθερότητας στη χώρα» είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε προς πάσα κετεύθυνση χθες αργά το βράδυ μέσω της δήλωσής του με «φόντο» την Ελιά.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι με βάση το συνδυαστικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών «προκύπτει η καθαρή απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα» και ότι: «Η πολιτική της τεχνητής επέλασης δεν απέδωσε. Δεν δημιούργησε καμία δυναμική. Η οροφή του ΣΥΡΙΖΑ του 2012 είναι δεδομένη. Η τεχνητή πόλωση άφησε αδιάφορη τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ο συμβολικός εμφύλιος πόλεμος, βασισμένος στις χυδαιολογίες, τα ψέματα, τους εκβιασμούς και τις απειλές δεν πέρασε».

Εν συνεχεία εξέφρασε τη βούληση να μην προσπεράσει τα μηνύματα προς το ΠΑΣΟΚ που έστειλαν οι πολίτες, λέγοντας ότι με προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας: «Είναι δική μας υποχρέωση -και προσωπικά δική μου- να διασφαλίσουμε το προοδευτικό πρόσημο της σταθερής αυτής πορείας. Η προοδευτική σταθερότητα δεν είναι στασιμότητα, αλλά επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση και της επανόδου στην ομαλότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας, ουσιαστικά ισότιμης με τις άλλες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ