Από «συμπληγάδες» πρέπει να περάσει το δεύτερο πακέτο στήριξης - iefimerida.gr

Από «συμπληγάδες» πρέπει να περάσει το δεύτερο πακέτο στήριξης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Επιμένουν Γάλλοι και Γερμανοί να θέλουν να καθορίσουν το δημοσιονομικό μέλλον της Ευρωζώνης, καθώς μετά τη κατά γενική ομολογία αποτυχημένη συνάντηση Σαρκοζί- Μέρκελ, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών κανόνισαν ήδη ραντεβού για τη Τρίτη, προκειμένου να δρομολογήσουν τις... αποφάσεις που έλαβαν οι δύο ηγέτες!

Αυτό που επί της ουσίας επιδιώκουν τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία είναι να επιβάλλουν τον κανόνα της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας πριν καν ξεκινήσει -τον Οκτώβριο- η συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, τραβώντας στη πραγματικότητα μια κόκκινη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Βορρά και Νότου.

Η καλλιέργεια τέτοιου κλίματος -στο οποίο συμβάλλουν με τη στάση τους οι Σκανδιναβοί και οι Ολλανδοί- ασφαλώς δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας σε μια περίοδο, όπου κατ΄ αρχήν επιθυμεί να «κλείσει» το δεύτερο πακέτο στήριξης, μια διαδικασία που αναμένεται να περάσει από «συμπληγάδες» κυρίως λόγω των αιτημάτων για εγγυήσεις από τους Βόρειους.

Μάλιστα, ορισμένοι που βλέπουν ακόμα πιο μακριά, δηλαδή το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο που θα κλείνει ο Προϋπολογισμός του 2011, επισημαίνουν ότι εάν η βαθιά ύφεση έχει απομακρύνει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ και απειλεί να "στοιχειώσει" και το 2012, δύσκολα η Ελλάδα θα μπορέσει να διαπραγματευθεί «χαλάρωση» του Μνημονίου με επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του Ελλείμματος κάτω από το 3%, έτσι ώστε να μη «πνιγεί» σε μακροχρόνια ύφεση...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ