Συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποσχέσεις για κέρδη - ανεξαρτησία - iefimerida.gr

Συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποσχέσεις για κέρδη - ανεξαρτησία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταργήσεις, συγχωνεύσεις και δομικές αλλαγές στη λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος σήμερα το μεσημέρι όπως είχε αποκαλύψει η iefimerida.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του καταργείται η ΕΤ1 και δύο ψηφιακά κανάλια, συγχωνεύονται ραδιοφωνικοί σταθμοί, επαναξιολογείται το προσωπικό και προβλέπεται το πέρασμα της ΕΡΤ σε κερδοφορία από την επόμενη κιόλας χρονιά.

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε αλλαγές προσώπων εξήγγειλε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες λειτουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και υποσχέθηκε οριστική αποκοπή της ΕΡΤ από τις κρατικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της.

Σε επόμενη φάση ο κ. Μόσιαλος θα φέρει ρύθμιση για το ρόλο του ΑΠΕ το οποίο όμως δεν πρόκειται να συγχωνευθεί τελικά με την ΕΡΤ. Θα δημιουργηθεί μια επιτροπή ενώ θα υπάρξει και συνάντηση με τα αντίστοιχα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ε.Ε. Από τις διαδικασίες αυτές θα προκύψουν δύο reports με τα συμπεράσματα, τα οποία θα φέρει ο κ. Μόσιαλος στις Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας μέχρι τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Στις προθέσεις του υπουργού είναι πάντως να μην θιγεί η ανεξαρτησία του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εν συνεχεία θα έρθουν ρυθμίσεις για τις Γενικές Γραμματείες και για τα ιδιωτικά ΜΜΕ, ώστε μέχρι τέλη Νοεμβρίου να έχουν περάσει τα σχετικά νομοθετήματα.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία των εξαγγελιών του κ. Μόσιαλου συνοψίζονται στα εξής:
Οι κεντρικοί στόχοι της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ Α.Ε. συνίστανται στο τρίπτυχο
Δημόσια και όχι κυβερνητική - κρατική ραδιοτηλεόραση.
Αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη και με διαφάνεια στη λειτουργία.
Τηλεόραση ανταγωνιστική, βασισμένη στους Έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή.

Η ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης θα είναι εστιασμένη στους εξής πόλους:
ΝΕΤ αναβάθμιση και εδραίωση του ρόλου της ως ενημερωτικού, ψυχαγωγικού τηλεοπτικού σταθμού και
ΕΤ3 αναβάθμισή της σε πανελλαδικό περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.
ΠΡΙΣΜΑ+: αναβάθμιση της ποιότητας με έμφαση στα άτομα με αναπηρία και εμπλουτισμό του προγράμματός του, μέσα από συμπράξεις με ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.
ΕRΤ WORLD αναβάθμιση της ποιότητας του προγράμματος με έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, κυρίως για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Ενταξη ποιοτικών προγραμμάτων της ΕΤ1 και ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ στη ΝΕΤ και ΕΤ3 με έμφαση σε παιδικά προγράμματα, ποιοτικές ελληνικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές λόγου.
Οι συχνότητες της ΕΤ1 και ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ δεν διατίθενται προς πώληση και παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΕΡΤ - Α.Ε.
Εξάλλου, δημιουργείται ένα ευρύτερο πλαίσιο συμπράξεων όπως η σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων με το ράδιο «φιλία 106,3» για την κοινή κάλυψη των ενδιαφερόντων των ξενόγλωσσων ακροατών και η σύμπραξη με την ένωση ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για την καλύτερη λειτουργία του σταθμού ΠΡΙΣΜΑ+ που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

  • Καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία και διατηρούνται 5 απ' αυτούς για εθνικούς λόγους.
  • Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν.
  • Οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται διοικητικά σε 9 και διαμορφώνεται ενιαίο περιφερειακό πρόγραμμα, ώστε να συγκροτηθεί ένα πλέγμα ισχυρών Περιφερειακών Σταθμών με ενιαίο πλαίσιο προγράμματος, τοπικά χαρακτηριστικά και αναβάθμιση της ποιότητάς τους.
  • Αναβάθμιση του ραδιοφωνικού σταθμού «ΝΕΤ 105,8» με έμφαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.
  • Ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα του «ΤΡΙΤΟΥ Προγράμματος 90,9» ως σταθμού που μπορεί να καλλιεργεί υψηλή μουσική παιδεία και του ράδιο «ΚΟSMOS 96,3» ως σταθμού που προσφέρει εναλλακτικές μορφές μουσικής επικοινωνίας με τη νεολαία και με τους διαφορετικούς εθνικούς πολιτισμούς.
  • Εμπλουτισμός του αθλητικού ραδιοφώνου «ΕΡΑσπορ 101,8» με εκπομπές που θα αφορούν και άλλα αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου.
  • Ιδρυση Γενικής Διεύθυνσης Πολυμέσων: αναβάθμιση των πολυμέσων σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης με ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων, με στόχο να καταστούν ο 3ος σημαντικός πυλώνας της ΕΡΤ - Α.Ε.
  • Κατάργηση του ΙΟΜ (Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων) και του ΕΟΑ (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο) και ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων τους στη Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ - Α.Ε. με εξοικονόμηση 1,2 εκατ. € περίπου.
  • Διακοπή έκδοσης του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του στη Γενική Διεύθυνση Πολυμέσων.
  • Καταγραφή και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ - Α.Ε.: άμεση διάθεση στο Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, προς αξιοποίηση οικοπέδου στην Περαία Θεσσαλονίκης και παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη για μεταφορά δραστηριοτήτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  • Επενδυτικό πρόγραμμα 48 εκατ. Ευρώ, την περίοδο 2011- 2014, εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε ψηφιακές επενδύσεις.
  • Από το 2012 εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ λόγω καλύτερης διαχείρισης.
  • Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ - Α.Ε., ώστε το 2012 να παρουσιάσει κερδοφορία και να αποδώσει φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο.
  • Ενίσχυση εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση αυτού του ποσού.
  • Αξιολόγηση των εργαζομένων με σκοπό το ανθρώπινο δυναμικό να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τη νέα διάρθρωση.
  • Πλαφόν στο κόστος των εξωτερικών παραγωγών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ