Οι «τσιγγάνοι της θάλασσας» -Μια ιδιαίτερη ομάδα, ατρόμητων νομάδων που ζει στο νερό [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι «τσιγγάνοι της θάλασσας» -Μια ιδιαίτερη ομάδα, ατρόμητων νομάδων που ζει στο νερό [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mια ομάδα νομάδων της Νοτιανατολικής Ασίας που μπόρεσαν να επιζήσουν από το φονικό τσουνάμι του 2004 γιατί πολύ απλά... γνώριζαν τόσο καλά τον ωκεανό έτσι ώστε έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους πριν τα τεράστια κύματα «πνίξουν» τα νησιά τους, είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο ως τσιγγάνοι της θάλασσας. Ο τρόπος που ζουν είναι πραγματικά μοναδικός.

Οι Bajau Laut, όπως ονομάζονται κανονικά κατοικούν σε έναν επίγειο παράδεισο στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων. Αρχικά οι νομάδες αυτοί κατοικούσαν μέσα σε βάρκες στις οποίες είχαν εγκαταστήσει ένα κανονικό νοικοκυριό. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, κανείς από αυτούς δεν μένει σε αυτές. Σχεδόν όλοι μένουν στα νησιά του αρχιπελάγους, μετά από παρότρυνση της κυβέρνησης που παρείχε και τα σχετικά κονδύλια.

Οι τσιγγάνοι της θάλασσας ζουν σχεδόν αποκλειστικά από το ψάρεμα. Δεινοί δύτες όλοι τους, κορυφαίοι στις ελεύθερες καταδύσεις αφού καταφέρνουν να βουτούν μέχρι και στα 100 πόδια βάθος. Το γεγονός όμως ότι οι βουτιές είναι στο καθημερινό τους πρόγραμμα μειώνει κατά πολύ το προσδόκιμο της ζωής τους καθώς οι περισσότεροι νοσούν από μια ασθένεια που χτυπά δύτες και η οποία προκαλείται λόγω της διαφοράς της ατμοσφαιρικής πίεσης στο βάθος της θάλασσας και στην επιφάνειά της.

Οι τρόποι που ψαρεύουν πολλοί. Αυτοσχέδια ψαροτούφεκα, δυναμίτες, αλλά και με ποτάσα, που ρίχνουν στα ψάρια και κατά κάποιο τρόπο τα... αναισθητοποιούν, καταστρέφοντας όμως τους κοραλλιογενείς υφάλους της περιοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ