Γκουαναμπάρα: η ολυμπιακή παραλία του Ρίο που θυμίζει σκουπιδότοπο -Δυο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς του 2016 [εικόνες]

Μπορεί το θρυλικό τραγούδι (The girl from Ipanema) «Το κορίτσι της Ιπανέμα» να υμνεί την ομώνυμη παραλία του Ρίο ντε Ζανέιρο, όμως ο πονοκέφαλος των Βραζιλιάνων αυτή την εποχή είναι μια άλλη παραλία. Η έννοια τους είναι πώς θα καθαρίσουν τη Γκουαναμπάρα όπου θα διεξαχθούν τα ολυμπιακά αθλήματα της ιστιοπλοϊας και του wind surfing σε δυο χρόνια και η οποία θυμίζει κανονικό σκουπιδότοπο.
Σαν να βρίσκεται «έτη φωτός» μακριά από τις κοσμικές παραλίες της Ιπανέμα και της Κοπακαμπάνα, στις όχθες της Γκουαναμπάρα ξεβράζονται τα πάντα: σακούλες σκουπιδιών, στρώματα, σκασμένα λάστιχα αυτοκινήτων, ξεχαρβαλωμένα έπιπλα, πτώματα ζώων, καμιά φορά και πτώματα ανθρώπων! Πέντε χρόνια μετά την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο και δυο χρόνια πριν από την έναρξη, η μελλοντική ολυμπιακή παραλία παραμένει μια χαβούζα που μαζεύει όλα τα απορρίμματα από τις φαβέλες της μεγαλούπολης – και όχι μόνο.

Ξένοι αθλητές που επισκέφτηκαν πρόσφατα την περιοχή την περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα. H ιστιοπλοϊκή ομάδα της Γερμανίας χαρακτήρισε τη Γκουαναμπάρα «σκουπιδότοπο» και διερωτάται πώς είναι δυνατό να διεξαχθούν οι αγώνες σε εκείνο το μέρος. Ο αυστριακός ιστιοπλόος Νίκο Ντέλε Καρτ δήλωσε στους New York Times ότι φοβήθηκε να βάλει τα πόδια του στο νερό ώστε να μπορέσει να ρίξει στη θάλασσα το σκάφος του. «», είπε. Αλλά, και οι εγχώριοι αθλητές δεν επιφυλάσσουν ευνοϊκότερα σχόλια. «», είπε ο βραζιλιάνος πρωταθλητής Τόμας Λοβ-Μπέερ.Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιοΕίναι αηδιαστικό το τοπίο με κουφάρια σκύλων να επιπλέουν και το νερό να είναι καφετί από τη βρώμα

Το πρόβλημα στη Γκουαναμπάρα οφείλεται στο ότι το 70% των σκουπιδιών της πόλης καταλήγει στη θάλασσα αντί να διοχετεύεται σε ειδικούς τόπους επεξεργασίας απορριμάτων ή να θάβεται σε χωματερές. Η βραζιλιάνικη μεγαλούπολη αντιμετωπίζει τρομακτική έλλειψη σε τέτοιες υποδομές, κυρίως σε ότι αφορά τις φαβέλες, τις φτωχές παραγκουπόλεις όπου τα περισσότερα κτίσματα είναι εκτός σχεδίου και απουσιάζουν παντελώς οι στοιχειώδεις υποδομές.
Οι αρμόδιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα. Ο Κάρλος Πορτίνιο, υπεύθυνος για περιβαλλοντικά θέματα στο κρατίδιο του Ρίο δηλώνει ότι ο καθαρισμός της παραλίας αποτελεί «μακροπρόθεσμο σχέδιο. «Αν σήμερα υπάρχουν μόνο τρία οικολογικά πλοιάρια που συλλέγουν απορρίμματα από την Γκουαναμπάρα, μέχρι τους Ολυμπιακούς θα έχουμε στείλει άλλα 20 με 30 την ημέρα», υπόσχεται.

Ωστόσο, ο Μάριο Μοσκατέλι, βιολόγος και γνωστός περιβαλλοντικός ακτιβιστής στη Βραζιλία, πιστεύει ότι αυτά είναι ημίμετρα και ότι η περισυλλογή των σκουπιδιών που επιπλέουν δεν λύνει τίποτα από μόνη της, αν δεν λυθεί το γενικότερο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων. Απηύθηνε μάλιστα ανοιχτή επιστολή στην πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ ζητώντας της να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.
Κι ενώ βοά ο τόπος από τις μαρτυρίες ξένων, αλλά και βραζιλιάνων αθλητών σχετικά με την απελπιστική κατάσταση στην παραλία της Γκουαναμπάρα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν σκοπεύει να διεξάγει τη δική της επιτόπια έρευνα. Τουλάχιστον, μέχρι νεοτέρας...

Φωτογραφίες: Reuters, Getty, Globo

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ