Γιώργος Καμίνης: Ουδείς δικαιούται να θεωρεί τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής αθώες περιστερές που παρασύρθηκαν - iefimerida.gr

Γιώργος Καμίνης: Ουδείς δικαιούται να θεωρεί τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής αθώες περιστερές που παρασύρθηκαν

KAMINIS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εδώ σε θέλω κάβουρα».«That's all». «Τελεία και παύλα». Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, ακούω τον Γιώργο Καμίνη να μιλά όπως δεν τον έχω ξανακούσει στο δημόσιο λόγο. Κόβει γρήγορα τη συζήτηση για τη μεγάλη στήριξη που του έδωσε η Νέα Δημοκρατία για τον δεύτερο γύρο. Αρνείται το τσουβάλιασμα μαζί με την υποψηφιότητα Σγουρού. Δεν θέλει να πει τι θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές. Καλεί με ένταση τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει στη Χρυσή Αυγή για το μεταναστευτικό του πρόγραμμα. Απορεί γιατί τον αποκαλούν «αόρατο δήμαρχο». Μιλά για την έννοια του άυλου έργου και προειδοποιεί «ο Σακελλαρίδης δεν έρχεται μόνος στο δήμο, φέρνει και το κόμμα του μέσα». Και επειδή θέλει η καριέρα του να έχει τη λογική κινηματογραφικού σεναρίου εξηγεί γιατί δεν θα διεκδικήσει τρίτη δημαρχία.

Θεωρώ ότι η Aθήνα ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών. Από το βράδυ της Κυριακής, αντί να μιλάμε για τα θέματα της πόλης, έστω τα σπασμένα πεζοδρόμια, τον Καμίνη και τον Σακελλαρίδη, μιλάμε όλοι και παντού για τη Χρυσή Αυγή και μόνο.
Ολα αυτά τα ζητήματα τα έχουν ανακινήσει άλλοι υποψήφιοι και είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω φυσικά. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια πορεία εδώ και τρεισήμιση χρόνια στο Δήμο, που είμαι έτοιμος να τη συζητήσω, όμως εκεί βλέπω ότι υπάρχει είτε άγνοια, είτε κακοπιστία. Δεν επιτρέπεται ο κύριος Σακελλαρίδης να λέει ότι η Αθήνα είναι σήμερα χειρότερη απ' ότι πριν από τρεισήμιση χρόνια. Γιατί ούτε τα ίδια θέματα ασφάλειας αντιμετωπίζουμε – υπάρχουν στατιστικές που το δείχνουν- σημαντικοί δείκτες έχουν αυξηθεί, όπως η εισροή των τουριστών, νέα ξενοδοχεία ανοίγουν, τραπεζάκια βγήκαν στην Ομόνοια. Ολα αυτά πριν από τρία χρόνια ήταν αδιανόητα. Βεβαίως τα προβλήματα της Αθήνας είναι μεγάλα, υπάρχει μια εικόνα της πόλης που δεν μας αρέσει, αλλά υπάρχει και μια δημοτική αρχή που μπορεί να δώσει εξηγήσεις για τα πάντα, να πει που έδωσε προτεραιότητες: Στην εξυγίανση του δήμου προκειμένου να κρατηθεί όρθιος και λειτουργικός. Εχουμε βάλει τα θεμέλια ώστε στην πενταετία που έρχεται να παραδώσουμε στους Αθηναίους την Αθήνα που τους αξίζει.

Για να καταλάβω, βγαίνοντας από το Δημαρχείο δηλαδή σε τρία χρόνια, αν επενεκλεγείτε τί θα δω στην Αθήνα;
Μια Ομόνοια εντελώς διαφορετική, αντάξια σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, μια ζωντανή και φωτεινή πορεία προς το κέντρο, με το τραμ να το διασχίζει, θα έχει μπει μια τάξη εντωμεταξύ με τις νέες κανονιστικές πράξεις που έχουν περάσει στα περίπτερα γιατί πάμε προς αφαίρεση αδειών. Αν δεν έχει συμβεί η... Αποκάλυψη -γιατί η χώρα είναι ακόμα σε δύσκολη κατάσταση- θα δείτε μια Αθήνα σε μια μεγάλη ακμή.


Κατηγορείστε ότι ασχοληθήκατε μόνο με τα οικονομικά. Ποια είναι τα έργα ορόσημα που λέτε ότι τώρα θα φανούν επειδή μπήκαν τα θεμέλια;
Μέσα στο 2015 θα έχει γίνει ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμάτων στο Αιγάλεω (με ευρωπαϊκούς πόρους) που είναι μεγάλη τομή στην πολιτική απορριμάτων του δήμου, θα έχουμε δει την αλλαγή στην Πανεπιστημίου που θα αλλάξει τις χρήσεις γης και θα δημιουργήσει μια πολλαπλασιαστική αλλαγή στο κέντρο, την αναζωογόνηση του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού μέσω του επενδυτικού σχεδίου με το Jessica που στηρίζει ο δήμος. Οταν λέω βάλαμε τα θεμέλια το εννοώ: Σε τρία χρόνια η Αθήνα θα είναι αγνώριστη και σε πέντε μια πραγματική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Μιλάτε για διαδικασίες γραφειοκρατικές που έχουν κινηθεί αυτά τα χρόνια και θα οδηγήσουν σε αυτή τη νέα εικόνα που περιγράφετε εκεί έξω. Ομως η ταμπέλα που σας έχει κολλήσει είναι αυτή του αόρατου δήμαρχου.
Τι πάει να πει αόρατος δήμαρχος; Είναι δυνατόν να έχεις παραλάβει έναν δήμο στα όρια της χρεοκοπίας, που βασίλευε η κακοδιοίκηση, μια πόλη στα όρια της κατάρρευσης και όλο αυτό να το έχουμε αντιμετωπίσει, να έχουμε βάλει τα θεμέλια για την Αθήνα του 2020 και να μιλάνε για αόρατο δήμαρχο. Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που το λένε πως υπάρχει και ένα άυλο έργο. Αϋλο από την ίδια του τη φύση όπως είναι η εξυγίανση των οικονομικών του δήμου, ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών και τα 120 εκατομμύρια ευρωπαϊκούς πόρους που φέραμε. Υπάρχει ένα έργο που είναι αφανές σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά έχει τεράστια επιρροή για τη καθημερινή ζωή του δήμου όπως το κοινωνικό έργο που συμβάλλει και στη μείωση της εγκληματικότητας. Και το ορατό όμως έχει ξεκινήσει: Η Δημοτική αγορά της Κυψέλης θα έχει τελειώσει το 2015, στη Βίλα Αμαλίας μπήκαν συνεργεία, ανυψώθηκαν δύο όροφοι στο κολυμβητήριο του Ρουφ. Εμείς φέραμε τους ευρωπαϊκούς πόρους. Εργα δεν είναι μόνο τα ντουβάρια. Εργο είναι και το άυλο. Για να έρθουν οι ευρωπαϊκοί πόροι και να γίνουν τα έργα πρέπει να γίνουν μελέτες, να ωριμάσουν, να τα εντάξεις, να γίνουν προκηρύξεις, διαγωνισμοί. Αυτά απαιτούν τρία χρόνια.

Σκέφτεστε ειδικές ρυθμίσεις στα δημοτικά τέλη για την προσέλκυση κατοίκων ή επιχειρηματιών στα άδεια κτίρια του κέντρου;
Κάποιος έμπειρος δήμαρχος μου είπε «αύξησε τα την πρώτη χρονιά για να μπορείς να τα μειώσεις ή να μην τα αυξήσεις την τελευταία προεκλογική». Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι επειδή εξυγιάναμε τα οικονομικά του δήμου μπορούμε να πάμε ως το τέλος της πενταετίας σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 20%. Και μέσα σε αυτή τη θητεία που περάσαμε τα κάναμε συμβολικά τα δημοτικά τέλη σε κρίσιμες περιπτώσεις, για παράδειγμα στην Ομόνοια εκεί που πλήρωνε 250 ευρώ το τετραγωνικό ο καταστηματάρχης τώρα πληρώνει πέντε ευρώ. Για να δώσουμε κίνητρο να κρατηθούν ζωντανές και με θαμώνες οι πλατείες, η πλατεία Βικτωρίας, η Αττικής. Ας κάνει τον κόπο ο κύριος Σακελλαρίδης να πάει στην Τεχνόπολη, στον κόμβο Καινοτομίας που συμμετέχουν 317 επιχειρήσεις και ενισχύεται από 500.000 ευρώ από μεγάλη εταιρεία και νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Γιατί δεν πήγε στον κόμβο Αλληλοβοήθειας στον σταθμό Λαρίσης να δει το τεράστιο κοινωνικό έργο. Αυτά είναι έργα στήριξης της πόλης.

Aναφερθήκατε στον κύριο Σακελλαρίδη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ήταν μάλλον αουτσάιντερ για να μπει στο δεύτερο γύρο. Αλλά μπήκε. Αντίστοιχα το 2010 θεωρούσαν εσάς αουτσάιντερ για τη δημαρχία...
Εγώ όμως δεν ήμουν ένας κομματικός υποψήφιος, ένα επαγγελματικό στέλεχος του κόμματος που το έβαλαν υποψήφιο. Ήμουν ανεξάρτητος, ήρθα από την πραγματική ζωή, είχα διοικήσει μια Ανεξάρτητη Αρχή, είχα τεράστια εμπειρία στα αυτοδιοικητικά. Δεν ήρθα ουρανοκατέβατος στον δήμο.


Δεν ήσασταν μέλος κόμματος, κομματική στήριξη είχατε όμως.
Είχα κάποια πολιτική υποστήριξη αλλά that's all. Δεν έχω καμία σχέση με τον κύριο Σακελλαρίδη. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι αν βγει δήμαρχος, θα βάλει ένα συμπαθή άνθρωπο στον δήμο, αλλά αυτό που έρχεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον δήμο δεν έρχεται μόνος, φέρνει το κόμμα του μέσα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πώς τοποθετείστε απέναντι στο 16% της Χρυσής Αυγής. Πως μπορείτε να τους απευθυνθείτε;
Κοιτάξτε, θα απευθύνεσαι σε όλους τους ψηφοφόρους. Το ζήτημα είναι με ποιους όρους και προϋποθέσεις. Οχι την τελευταία στιγμή, παραμονές εκλογών, να τους κλείνεις το μάτι το αντιμνημονιακό, και να έρχεσαι να τους προσελκύσεις. Να τους παρουσιάσεις όλη σου την πολιτική. Λόγου χάρη, είναι γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής έχουν θέμα με την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής;

Βεβαίως.
Ωραία. Τους έχει ενημερώσει ο κύριος Σακελλαρίδης για τις πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό; Οταν ανοίξουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δουν εκεί ότι μιλάει για ελεύθερη και ασφαλή είσοδο όλων στην ελληνική επικράτεια; Δεν θα δουν ότι τα κέντρα κράτησης τα λέει στρατόπεδα συγκέντρωσης; Τι συμβαίνει στο μεταναστευτικό; Εκεί σε θέλω κάβουρα! Θέλεις τις ψήφους της ΧΑ; Να τους αποκαλύψεις πλήρως την πολιτική σου. Οχι όμως να αλληθωρίζεις με το αντιμνημονιακό σου μάτι στη Χρυσή Αυγή και με το μάτι το μεταναστευτικό στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

«Ευπρόσδεκτη είναι κάθε ψήφος που την αποσπάμε από το ναζισμό και το φασισμό» δήλωσε ο κύριος Σκουρλέτης. Πρόκειται για απόσπαση ψήφου ή για εναλλακτική λύση ελλείψει της δυνατότητας να ψηφισθεί ξανά η ΧΑ;
Μην έχουμε αυταπάτες. Ουδείς δικαιούται να θεωρεί τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής αθώες περιστερές οι οποίες παρασύρθηκαν. Είναι άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Οταν θες να τους απευθυνθείς θα τους λες ξεκάθαρα ποιος είσαι.


Στις Ευρωεκλογές τι θα ψηφίσετε; Σας είχαμε δει και στους «58». Ελιά;
Θα δω. Η ψήφος είναι μυστική. Εμένα με στηρίζουν 19 διαφορετικοί σχηματισμοί. Το τι θα ψηφίσω θα το δούμε...

Αν επανεκλεγείτε θα διεκδικήσετε και τρίτη δημαρχία;
Οχι.

Τι θα κάνετε;
Θα συνομιλώ με την ιστορία που λένε (γελάει). Μετά, επιστροφή στο Πανεπιστήμιο μου, εκεί άρχισα εκεί πρέπει και να τελειώσω. Οπως ένα καλό κινηματογραφικό σενάριο: στο σημείο που αρχίζει εκεί τελειώνει αν το προσέξετε.

Τελικά ποια είναι η ταυτότητα, ιδιότητα που περισσότερο σας χαρακτηρίζει; Συνήγορος του Πολίτη ή δήμαρχος;
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Συνήγορος του Πολίτη και δήμαρχος. Σας διαβεβαιώ πως μέσα μου μέχρι στιγμής τα έχω συνταιριάξει και τα τρία.

Πώς σχολιάζετε την πρόθυμη, σαφή στήριξη που σας έδωσε η Νέα Δημοκρατία δια στόματος Κεδίκογλου ήδη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε όλα τα κανάλια;
Στο βαθμό που αυξάνονται οι πολιτικοί σχηματισμοί που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου, χωρίς να θέτουν όρους και προϋποθέσεις, και από τη στιγμή που προέρχονται από το δημοκρατικό χώρο είναι ευπρόσδεκτη. Τελεία και παύλα.

Διάβασα στο facebook το εξής σχόλιο: «Ο Γιώργος Καμίνης δεν πάει πακέτο με τον Σγουρό». Μοιάζει με τσουβάλιασμα υποψηφίων.
Δεν θεωρώ τον κόσμο πρόβατα. Διακρίνουν οι άνθρωποι, μπορούν να καταλάβουν τι είμαι εγώ, τι είναι ο κύριος Σγουρός. Δεν μπορείς να βάζεις δύο πολιτικές προσωπικότητες στο ίδιο τσουβάλι. Δεν το ανέχομαι και ούτε ο κύριος Σγουρός θα το ανεχόταν.

Τα βίντεο του Ποταμιού για την «πρώτη φορά» τα είδατε;
Οχι, αλλά έχω ακούσει πολλά. Διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις, όχι για τα βίντεο αυτά καθεαυτά αλλά για το πολιτικώς ορθό. Καμιά φορά νομίζω ότι πάμε σε υστερίες. Δεν νομίζω ότι ένας πρόεδρος όπως ο Ομπάμα θα υιοθετούσε ένα βίντεο που θα χαρακτηριζόταν πολιτικά ανορθόδοξο. Οι Αμερικάνοι είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτό και κυρίως οι Δημοκρατικοί. Νομίζω ότι εφόσον και εδώ τήρησαν αυτή την πολιτική, περίπου στα ίδια θα είναι. Πάντως δεν τα εχω δει.

Την βραδιά των εκλογών και έπειτα από δύο μήνες που ο κύριος Σπηλιωτόπουλος είχε πει τα πάντα για εσάς, σας είδαμε σε μια θερμή χειραψία στο εκλογικό σας κέντρο. Δεν είναι τόσο κοντή η μνήμη μας.
Σε κάθε προεκλογική αντιπαράθεση υπάρχει η υπερβολή. Τα εκλογικά μας κέντρα ήταν απέναντι, έκρινε σκόπιμο να έρθει να με συγχαρεί ο άνθρωπος εκείνο το βράδυ. Αυτό δεν πρέπει ούτε να το υπερτονίζουμε ούτε να το υποβαθμίζουμε. Είναι κάτι φυσιολογικό. Μπορεί να λέγονται πράγματα σκληρά όμως δεν πρέπει να προσωποποιούνται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ