«Οχι» στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, λένε από κοινού Γιούνκερ και Σουλτς - iefimerida.gr

«Οχι» στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, λένε από κοινού Γιούνκερ και Σουλτς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Μάρτιν Σουλτς συμφωνούν σε πάρα πολλά πράγματα. Καίτοι η μάχη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φουντώνει και οι δύο τους δεν κρύβουν την κοινή γραμμή που ακολουθούν σε πάρα πολλά θέματα. Το τελευταίο ενδιαφέρει, εξ αντανακλάσεως, και την Ελλάδα. Πρόκειται για τη θέση τους εάν και εφόσον μπορεί να μπει η Τουρκία στην ΕΕ.

Η απάντηση αμφότερων ήταν αρνητική. Οπως αναφέρει και η Deutsche Welle, μιλώντας στο debate που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ARD (απάντησαν σε ερωτήσεις 175 πολιτών), έκλεισαν κάθε πόρτα εισόδου των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Οι δύο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τάχθηκαν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον. Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι καταρχήν είναι υπέρ της ένταξης της χώρας, επισημαίνοντας ωστόσο η Τουρκία υπό την νυν κυβέρνηση Ερντογάν τείνει να απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. «Όποιος απαγορεύει το twitter, δεν έχει αντιληφθεί το μέλλον», τόνισε ο Σουλτς. «Η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι μέχρι το 2019 δεν πρόκειται να γίνει νέα διεύρυνση. «Πριν από ενδεχόμενη διεύρυνση η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τα θεμέλιά της». Ωστόσο, και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του ενταξιακού διαλόγου, καθώς «αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι θετικές και επενεργούν θετικά στις δημοκρατικές προόδους στη χώρα».

Περισσότερη αλληλεγγύη προς τις μεσογειακές χώρες

Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και των επανειλημμένων ανθρώπινων τραγωδιών που σχετίζονται με αυτήν Γιούνκερ και Σουλτς ζήτησαν περισσότερη αλληλεγγύη προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους αυτές τις χώρες», είπε ο Σουλτς. Παράλληλα υποστήριξε την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκά κοινού νόμου που να ρυθμίζει προβλήματα μετανάστευσης. «Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει παρόμοιες διαδικασίες, όπως αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να μεταναστεύσει στην ΕΕ, αλλά ο καθένας να μπορεί να έχει μια ευκαιρία», υπογράμμισε ο επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Η ΕΕ θα πρέπει να ρυθμίσει τη νόμιμη μετανάστευση. Προς το παρόν δεν υπάρχει αλληλεγγύη με τις μεσογειακές χώρες. (...) Επίσης η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την αναπτυξιακή της βοήθεια, που έχει μειωθεί. (...) Με περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να ανεβαίνουν στις βάρκες του θανάτου».

«Η ΕΕ να μην κατεβάσει τα παντελόνια»

Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τις ΗΠΑ, και οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην εξασθένηση των ευρωπαϊκών στάνταρντ σε τομείς όπως η προστασία του καταναλωτή ή των προσωπικών δεδομένων. «Οι ευρωπαϊκές αξίες θα πρέπει να τηρηθούν, η ΕΕ δεν θα πρέπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να κατεβάσει τα παντελόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ. Οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών παρατάξεων κάλεσαν τους ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές. «Μεγάλη συμμετοχή είναι απαραίτητη για να μην εισέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κόμματα που υπερασπίζονται τις απόψεις του Αδόλφου Χίτλερ» τόνισε ο Σουλτς, ενώ ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι δεν θέλει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν με τις ψήφους των φασιστών και των ρατσιστών. «Είναι κάτι που δεν πρόκειται να το δεχθώ», διευκρίνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ