Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκόπησης: Σκέφτονται να μεταθέσουν τα exit polls για τις 20.30 - iefimerida.gr

Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκόπησης: Σκέφτονται να μεταθέσουν τα exit polls για τις 20.30

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα exit polls διχάζουν. Μετά τις αστοχίες της προηγούμενης Κυριακής, έχει ανοίξει ολόκληρη συζήτηση γύρω από την ανάγκη να μεταδίδονται από τις 7 το απόγευμα, κάποια πρώτα αποτελέσματα που στη συνέχεια ενδέχεται να αποδειχθούν εσφαλμένα.
Ο προβληματισμός γύρω από την αστάθεια των πρώτων αυτών εκτιμήσεων των exit polls έχει οδηγήσει τον Σύνδεσμο Εταιριών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) να μεταθέσει τις προγνώσεις των αποτελεσμάτων από τις 7 μ.μ. στις 8.30 μ.μ.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση, όμως οι σκέψεις των ειδικών είναι έντονες και άλλωστε... κοντός ψαλμός: οι μέρες περνούν και η Κυριακή των Ευρωεκλογών και των επαναληπτικών εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες πλησιάζει.

Η λύση που προκρίνεται είναι τα exit polls να ανακοινωθούν λίγο μετά τις 20.30, δύο ώρες από το κλείσιμο της κάλπης, ώστε να αξιοποιηθούν από τους δημοσκόπους τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δίνει η Singular Logic. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι θα ελαχιστοποιηθεί ο φόβος μιας νέας αστοχίας.

Τα exit polls είναι κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας, οι οποίες «ενδεχομένως δεν εξυπηρέτησαν τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 – 22:00 της Κυριακής», αναφέρει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) στην επιστολή που έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών ζητώντας να ερευνηθούν τα αίτια που δημιούργησαν τις αστοχίες των αποτελεσμάτων.
«Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ, Χριστίνα Καράμπελα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ