Η Κομισιόν ερευνά Credit Agricole, HSBC και JP Morgan για χειραγώγηση του ευρώ - iefimerida.gr

Η Κομισιόν ερευνά Credit Agricole, HSBC και JP Morgan για χειραγώγηση του ευρώ

Η Κομισιόν στέλνει στο εδώλιο του κατηγορούμενου CREDIT AGRICOLE
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για «παιχνιδάκια» με την ισοτιμία του ευρώ, ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες, στον έντονο απόηχο ανάλογης έρευνας που είχε καταλήξει σε πρόστιμα πάνω από 1 δισ ευρώ για άλλες τέσσερις τράπεζες, που είχαν στήσει κομπίνα με στόχο τη χειραγώγηση του ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, οι CREDIT AGRICOLE, HSBC, JP MORGAN ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι ερευνώνται για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων περί καρτέλ και συγκεκριμένα για το εάν και κατά πόσο έχουν στήσει μηχανισμό με χρηματοοικονομικά «εργαλεία» όπως τα swaps ή τα παράγωγα, για να ρυθμίσουν κατά το δοκούν τις ισοτιμίες του ευρώ και τα διατραπεζικά επιτόκια (Euribor). Όπως επισημαίνει στη σχετική της ανακοίνωση η Κομισιόν, τα «εργαλεία» αυτά αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης στις διεθνείς αγορές χρήματος και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, δεδομένο που επαναφέρει στο προσκήνιο το «καυτό» ερώτημα για το κατά πόσο έχουν τεθεί και λειτουργήσει δικλείδες ασφαλείας μετά το τεράστιο σκάνδαλο με τα «τοξικά» ομόλογα που τελικά προκάλεσαν το ντόμινο της κρίσης.

Για την ιστορία, η προηγούμενη έρευνα της Κομισιόν αφορούσε στις τράπεζες Barclays, Deutsche Bank, RBS και Société Générale. Η Barclays γλίτωσε από το πρόστιμο γιατί αποκάλυψε την ύπαρξη του καρτέλ- στο οποίο συμμετείχε- ενώ για τις υπόλοιπες έγινε μια μείωση του προστίμου λόγω ομολογίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ