Ελιά, Ποτάμι και Δράση στην πρώτη 5άδα των πιο φιλοευρωπαϊκών κομμάτων -Πού τοποθετούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Ελιά, Ποτάμι και Δράση στην πρώτη 5άδα των πιο φιλοευρωπαϊκών κομμάτων -Πού τοποθετούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η γενικότερη αίσθηση των Ευρωπαίων να είναι ότι οι Ελληνες ρέπουν προς έναν άτεγκτο «αντιευρωπαΪσμό», ωστόσο τα στοιχεία που καταγράφει και δίνει στη δημοσιότητα η ομάδα Euvox, καταδεικνύουν μια ενδιαφέρουσα, αλλά και παράδοξη εικόνα.

Σε σχετική αξιολογική κατανομή που έγινε από την ομάδα, όλων των κομμάτων της ΕΕ που κατεβαίνουν στις επικείμενες Ευρωεκλογές, εμφανίζονται τα κόμματα που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της Ευρώπης και εκείνα που δεν θέλουν... ούτε να την βλέπουν.

Στην πρώτη πεντάδα της σχετικάς λίστας με τα φίλα προσκείμενα κόμματα προς την ΕΕ, εμφανίζονται τρία ελληνικά: η Ελιά, το Ποτάμι και η Δράση. Μεταξύ των πιο φιλοευρωπαϊκών κομμάτων είναι οι Οικολόγοι διαφόρων χωρών και πολλά κόμματα του ευρωπαϊκού Νότου, ειδικά από την Ισπανία και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Ελιά ισοβαθμεί με το Det Radikale Venstre της Δανίας) μαζί με Το Ποτάμι και τη Δράση. Πολύ πιο ψηλά από τα ελληνικά κόμματα βρίσκεται μόνο το πιο φιλοευρωπαϊκό από αυτά το ισπανικό Bloque Nacionalista Galego (Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλλικίας).
Υποστηρικτικά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι επίσης κόμματα από τη Ρουμανία και την Πολωνία.

Ο αντιευρωπαϊκός πόλος

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η αντίπερα όχθη: των αρνητών της Ευρώπης. Στην πρώτη θέση ανάμεσα στη λίστα των 232 κομμάτων βρίσκεται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν. Στην ίδια κατηγορία, σε υψηλή θέση, βρίσκεται το ολλανδικό PVV του Χέιρτ Βίλντερς, το αυστριακό κόμμα EU-STOP, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, οι Σουηδοί Δημοκράτες και το Βρετανικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα από αυτά τα κόμματα έχουν πείσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων των χωρών τους και εμφανίζουν μια θετική -προς αυτά- τάση στις δημοσκοπήσεις.
Το Πολωνικό RUCH και η Ιταλική Λέγκα του Βορρά είναι επίσης στην πρώτη δεκάδα στη συγκεκριμένη κατάταξη.

Η Χρυσή Αυγή

Το πιο αντιευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία κατατάσσεται στην 25η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης. Μεταξύ 29-37ης θέσης, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα (όπως το Γαλλικό Nouveau Parti Anticapitaliste – NPA και το Ισπανικό VOX) τοποθετούνται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ. Πολλά αντιμεταναστευτικά και εθνικιστικά κόμματα, αντιθέτως, είναι ηγετικά μέλη του αντιευρωπαϊκού στρατοπέδου.

Πού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ

Στο ενδιάμεσο των δύο άκρων κινείται η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων που ζητούν τη ψήφο των Ευρωπαίων για το Ευρωκοινοβούλιο. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, με αυξομειώσεις -βεβαίως- στη θέση, αλλά και στην αποδοχή αυτού που λέμε Ε.Ε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ισοβαθμεί με αρκετά άλλα ευρωπαϊκά κόμματα (όπως το Εργατικό Κόμμα της Μ.Βρετανίας και το ΔΗΚΟ της Κύπρου) μεταξύ 105-118η θέσης, η Νέα Δημοκρατία ισοβαθμεί επίσης με άλλα κόμματα (όπως το Ιταλικό NCD-UDC και η ΕΔΕΚ της Κύπρου) μεταξύ 120 -130ης θέσης και τη ΔΗΜΑΡ να ισοβαθμεί με τους Οικολόγους Πράσινους και άλλα ευρωπαϊκά κόμματα κοντά στο φιλοευρωπαϊκό άκρο, στις θέσεις 196-217.

Η ομάδα του EUvox τοποθέτησε πάνω από 230 σημαντικά κόμματα που ανταγωνίζονται στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το σύνολο των 28 κρατών μελών, σε τριάντα προεξέχοντα ζητήματα πολιτικής, βάσει επίσημων κομματικών κειμένων, ιστοσελίδων και προεκλογικού υλικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ