Ακόμα περισσότερες ήταν οι περιπτώσεις βασανιστηρίων στη Χιλή του Πινοσέτ - iefimerida.gr

Ακόμα περισσότερες ήταν οι περιπτώσεις βασανιστηρίων στη Χιλή του Πινοσέτ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν 37.000 ήταν τα θύματα βασανιστηρίων και παράνομων κρατήσεων του δικτάτορα της Χιλής, Αγκούστο Πινοσέτ, από το 1973 ως το 1990, ενώ ο αριθμός των νεκρών ή αγνοουμένων ανέρχεται στους 3.227, σύμφωνα με νέα έκθεση αρμόδιας επιτροπής προς την προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Η επιτροπή αυτή, η οποία επιφορτίστηκε στα τέλη του 2009 από την απερχόμενο πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ για την ενημέρωση προηγούμενων εκθέσεων, εξέτασε συνολικά 32.000 υποθέσεις υπό το φως νέων μαρτυριών ή στοιχείων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της επιτροπής αυτής Μαρία Λουίσα Σεπουλβέδα.

"Δεχθήκαμε 32.000 φακέλους και διαπιστώθηκαν σχεδόν 9.800 περιπτώσεις θυμάτων παράνομης φυλάκισης και βασανιστηρίων και 30 περιπτώσεις εξαφάνισης και εκτελέσεων χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη", δήλωσε η Σεπουλβέδα σε δημοσιογράφους αφού επέδωσε την έκθεση στον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Διαδοχικές εκθέσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ, αυτές των Επιτροπών Αλήθειας και Συμφιλίωσης (1991), και στη συνέχεια μιας μεταγενέστερης επιτροπής για τους πολιτικούς κρατούμενους και τα βασανιστήρια έκαναν λόγο για 3.197 νεκρούς και αγνοούμενους και για περισσότερες από 27.000 περιπτώσεις βασανιστηρίων και παράνομων κρατήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ