Ιρανή ηθοποιός φιλά στο μάγουλο ένα άντρα και προκαλεί σάλο στην πατρίδα της [εικόνες]

Ενα αθώο φιλί στις Κάνες προκάλεσε μείζον πολιτικό σκάνδαλο στο Ιράν. Ηταν το φιλί που έδωσε η ιρανή ηθοποιός Λεϊλά Χαταμί, μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κανών στον πρόεδρο της επιτροπής Ζιλ Ζακόμπ, ετών 87. Ενα αθώο φιλί στο μάγουλο, το οποίο όμως είναι αυστηρά απαγορευμένο στη θεοκρατούμενη χώρα.
«Οσες συμμετέχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την ευαισθησία και τα χρηστά ήθη των γυναικών του Ιράν και να μη δίνουν τυχόν αρνητικά πρότυπα στη χώρα μας», δήλωσε ο ιρανός υφυπουργός πολιτισμού Χοσεϊν Νουσαμπαντί και πρόσθεσε: «Η Ιρανή, είτε είναι καλλιτέχνης είτε όχι, είναι το σύμβολο της αγνότητας και της αθωότητας. Επομένως, μια ανάρμοστη σκηνή όπως αυτή που εξελίχθηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ των Κανών δεν αρμόζει στις θρησκευτικές μας αρχές».

Η «πέτρα του σκανδάλου» ονομάζεται Λεϊλά Χαταμί. Διάσημη ηθοποιός στη χώρα της, κέρδισε την παγκόσμια φήμη με την ταινία «Ενας Χωρισμός» η οποία απέσπασε τη Χρυσή Αρκούδα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2011 και Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την επόμενη χρονιά. Η όμορφη ηθοποιός έκανε το σφάλμα να δώσει ένα φιλικό φιλί στον Ζιλ Ζακόμπ στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Κανών. Μόνο που οι Ιρανές δεν έχουν δικαίωμα για τέτοιες οικειότητες με άντρες που δεν είναι μέλη της οικογένειάς τους.

Μετά την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης το 1979, οι γυναίκες υπόκεινται σε αυστηρότατους κώδικες συμπεριφοράς. Πρόσφατα μάλιστα, οι συντηρητικοί της χώρας απαίτησαν την αυστηρότερη εφαρμογή του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα ύστερα από μια καμπάνια γυναικών μέσω Facebook όπου φωτογραφίζονταν χωρίς τσαντόρ. Ωστόσο, ο μετριοπαθής πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχάνι, ο οποίος εξελέγη τον Ιούνιο του 2013, είναι υπέρμαχος του να δωθούν περισσότερες κοινωνικές ελευθερίες στις γυναίκες και τους νέους.

Φωτογραφίες: AFP, www.presstv.ir

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ