Η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο αλλά η λιτότητα συνεχίζεται - iefimerida.gr

Η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο αλλά η λιτότητα συνεχίζεται

Η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο - Η λιτότητα θα συνεχιστεί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tα μνημόνια πέθαναν. Ζήτω τα μνημόνια! Την ώρα που ο διεθνής τύπος μιλά για την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πλέκει το εγκώμιο της χώρας επειδή «ακολούθησε το πράγραμμα χωρίς παρεκκλίσεις», λίγοι δίνουν προσοχή σε μια βασική «λεπτομέρεια»: Μπορεί η Πορτογαλία να βγήκε θεωρητικά από το μνημόνιο, πρακτικά όμως, η λιτότητα θα συνεχιστεί ως το 2035!
Μετά την Ιρλανδία, η Πορτογαλία έγινε και επίσημα το Σάββατο η δεύτερη χώρα που βγήκε από το Μνημόνιο, το οποίο η Λισαβόνα υπέγραψε το 2011 ώστε να λάβει 78 δισ. ευρώ για διάσωση της οικονομίας. Η έξοδος όμως δεν σημαίνει και τερματισμό των μεταρρυθμίσεων.
«Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια», δήλωσε ο Κάρλος Μοέδας, αρμόδιος για την παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής,προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα. Κι αυτό γιατί η οικονομία της παραμένει στο μικροσκόπιο της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο αλλά η λιτότητα συνεχίζεται | iefimerida.gr 0

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σιμ Κάλας, ξεκαθαρίζοντας πως η Λισαβόνα δεν έχει περιθώριο να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της για «υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη». Άλλωστε, η πτώση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο πρώτο τρίμηνο δείχνει τους κινδύνους. Επίσης, αξιωματούχοι της Κομισιόν αλλά και του ΔΝΤ θα συνεχίζουν να επισκέπτονται τη Λισαβόνα δύο φορές τον χρόνο, ώς το 2035, οπότε και αναμένεται να έχει αποπληρώσει η χώρα το 75% του δανείου που έλαβε.
«Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης που αφορά τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση μεσοπρόθεσμα και τη συνέχιση δομικών μεταρρυθμίσεων που προάγουν την ανάπτυξη», τονίζει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέροντας το μαστίγιο μαζί με το καρότο.
Το πακέτο διάσωσης της οικονομίας της Πορτογαλίας, ύψους 78 δισ. ευρώ, επέβαλε χρόνια λιτότητας στους πορτογάλους πολίτες και περίπου το 15% της εργατικής δύναμης είναι άνεργοι, καθώς η χώρα ανακτά τον έλεγχο των οικονομικών της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ