Τρόμος πάνω από τα Βαλκάνια: Οι πλημμύρες σε Σερβία και Βοσνία παρασύρουν 100.000 νάρκες που δεν έχουν εκραγεί [εικόνες] - iefimerida.gr

Τρόμος πάνω από τα Βαλκάνια: Οι πλημμύρες σε Σερβία και Βοσνία παρασύρουν 100.000 νάρκες που δεν έχουν εκραγεί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμα SOS εκπέμπουν πλέον η Σερβία και η Βοσνία, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι πληγείσες περιοχές από τις... βιβλικές πλημμύρες βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό.

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, εκ των οποίων οι 7.800 είναι κάτοικοι του δήμου Ομπρένοβατς, όπου η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Εκτός από τον δήμο Ομπρένοβατς σοβαρά είναι τα προβλήματα στις πόλεις Κρούπανι, Σρέμσκα Ράτσα και Γιάμε.

Οπως αναφέρουν και οι ειδικοί, οι πλημμύρες είναι οι χειρότερες στην περιοχή τα τελευταία 120 χρόνια και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 44.

Στο Ομπρένοβατς (περιοχή κοντά στο Βελιγράδι) ανασύρθηκαν 12 σοροί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διευκρινίζοντας ότι ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 16 νεκρούς, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Τρόμος πάνω από τα Βαλκάνια: Οι πλημμύρες σε Σερβία και Βοσνία παρασύρουν 100.000 νάρκες που δεν έχουν εκραγεί [εικόνες]   | iefimerida.gr 0

Στη Βοσνία, οι αρχές κάνουν λόγο για 27 νεκρούς, ενώ στην Κροατία ανακοινώθηκε την Κυριακή ένας νεκρός. Αν και τα νερά αρχίζουν να υποχωρρούν, ο κίνδυνος παραμένει, ενώ αρκετοί είναι οι εγκλωβισμένοι.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής αρκεί να σημειωθεί πως αρκετά ορυχεία πλημμύρισαν, χωράφια καλύφθηκαν με νερό, γέφυρες παρασύρθηκαν, ενώ σχεδόν 100.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα μόνο στη Σερβία, την ώρα που γίνονται τιτάνιες προσπάθειες για να προστατευθούν οι δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή αστυνομικοί, στρατιώτες και εργάτες προσπαθούν να εκτρέψουν τα νερά, προκειμένου να μη φτάσουν στο σταθμό Νίκολα Τέσλα.

Τρόμος πάνω από τα Βαλκάνια: Οι πλημμύρες σε Σερβία και Βοσνία παρασύρουν 100.000 νάρκες που δεν έχουν εκραγεί [εικόνες]   | iefimerida.gr 1

Οι νάρκες

Ο κίνδυνος, όμως, εντείνεται καθώς είναι έντονη η ανησυχία των αξιωματούχων ότι τα νερά έχουν παρασύρει ορισμένες από τις 100.000 νάρκες που πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένες στην περιοχή, ενώ παρέσυραν και τις προειδοποιητικές πινακίδες σε κάποια ναρκοπέδια. Η κατάσταση είναι η ίδια στη Βοσνία. «Η κατάσταση είναι καταστροφική» δήλωσε ο Αντίλ Οσμάνοβιτς, υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στα βόρεια της χώρας, όπου σπίτια, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν καλυφθεί από τα νερά.

Μεγάλη κινητοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει τη Σερβία να αντιμετωπίσει τις δαπανηρές συνέπειες των πλημμυρών, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο Βελιγράδι Μάικλ Ντάβενπορτ.

Ο επικεφαλής της ΕΕ στη Σερβία ανέφερε ακόμη ότι έχει δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα συντονισμού των δράσεων των κρατών μελών της Ένωσης σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Ο κ. Ντάβενπορτ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο των εθνικών υπηρεσιών διάσωσης της Σερβίας και την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Τρόμος πάνω από τα Βαλκάνια: Οι πλημμύρες σε Σερβία και Βοσνία παρασύρουν 100.000 νάρκες που δεν έχουν εκραγεί [εικόνες]   | iefimerida.gr 2

Στις επιχειρήσεις αρωγής συμμετέχει και η Ρωσία. Δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν τρόφιμα, γεννήτριες και σωστικές λέμβους.

Σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια, αντλίες νερού και γεννήτριες έχουν φθάσει από τη Ρωσία και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία, όπως επίσης και οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες Σλοβενία, Κροατία και Μαυροβούνιο.

Για την επιχείρηση διάσωσης κατοίκων που αντιμετώπισαν σοβαρό κίνδυνο και τη διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού στους πληγέντες επιστρατεύτηκαν πέντε ελικόπτερα και προσωπικό από την Ουγγαρία, την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), την ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία.

Τρόμος πάνω από τα Βαλκάνια: Οι πλημμύρες σε Σερβία και Βοσνία παρασύρουν 100.000 νάρκες που δεν έχουν εκραγεί [εικόνες]   | iefimerida.gr 3

Εν τω μεταξύ, αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ προσγειώθηκε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης Μπρίντιζι και μετέφερε γεννήτριες και αντλίες, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο αεροπλάνο με τρόφιμα και νερό.

Τρόμος πάνω από τα Βαλκάνια: Οι πλημμύρες σε Σερβία και Βοσνία παρασύρουν 100.000 νάρκες που δεν έχουν εκραγεί [εικόνες]   | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ