Αυξήθηκαν τα καρδιακά νοσήματα στην Ελλάδα λόγω κρίσης -Στο «κόκκινο» και οι γυναίκες - iefimerida.gr

Αυξήθηκαν τα καρδιακά νοσήματα στην Ελλάδα λόγω κρίσης -Στο «κόκκινο» και οι γυναίκες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αδεια τσέπη, αδύναμη καρδιά. Αν υπάρχει μια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στην υγεία των Ελλήνων, αυτή εμφανίζεται στην αύξηση των καρδιακών νοσημάτων.

Το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο, καθώς είναι αποτέλεσμα ιατρικής έρευνας που παρουσιάστηκε την Κυριακή 18 Μαΐου στην Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Εταιρείας Καρδιολογίας. Το συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Τρίτη 20 Μαΐου, αλλά ήδη τα σημαντικά συμπεράσματα (ως προς αυτή την πτυχή του θέματος) έχουν εξαχθεί.

Σύμφωνα με αυτά, η οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα το 2008 είχε άμεση συνέπεια όχι μόνο στα εισοδήματα των οικογενειών, την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και στην αύξηση των καρδιακών νοσημάτων.

Οπως αναφέρει ο Δρ. Αλέξιος Σαμεντζάς «προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους φαινόμενα είναι συνηθισμένα σε περιόδους κρίσεων, όπως σε πολέμους και φυσικές καταστροφές».
Οι ερευνητές ανέλυσαν όλες τις εισαγωγές στο καρδιολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ελπίς στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια δύο περιόδων. Η πρώτη χρονική περίοδος ήταν αυτή που ονομάζουμε «προ κρίσης» (βλ.2003-2007) και η δεύτερη, το διάστημα που η κρίση ήταν στα... πάνω της (βλ. 2008-2012).

Κατά την περίοδο πριν από την κρίση το νοσοκομείο είχε 3.420 εισαγωγές και 3.860 κατά την περίοδο της κρίσης. Ο αριθμός των καρδιακών προσβολών αυξήθηκε και στα δύο φύλα και ειδικά στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Δρ Δήμητρα Παπαδημητρίου, οι γυναίκες είναι «φυσικά» προστατευμένες από τις καρδιακές ασθένειες λόγω της παραγωγής οιστρογόνων. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η προστασία των γυναικών από καρδιακή νόσο έχει ακυρωθεί λόγω του στρες, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη των καρδιακών προσβολών».

Οι καρδιακές παθήσεις σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Η οικονομική κρίση, η ανεργία και οι περικοπές των μισθών προκαλούν αυξημένο άγχος, απογοήτευση και θυμό, καθώς και μειωμένη αυτοεκτίμηση. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα έχουν σίγουρα συμβάλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε Έλληνες πολίτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ