Ενισχυμένη η ΧΑ σε Αττική, Αθήνα, Θεσσαλονίκη -Προβληματισμός στα κόμματα - iefimerida.gr

Ενισχυμένη η ΧΑ σε Αττική, Αθήνα, Θεσσαλονίκη -Προβληματισμός στα κόμματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβληματισμό στα κομματικά επιτελεία προκαλούν τα αποτελέσματα των εκλογών όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, καθώς οι υποψήφιοι του νεοναζιστικού μορφώματος συγκέντρωσαν σχετικά υψηλά ποσοστά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τον προβληματισμό τους για το γεγονός αυτό και την ανάγκη επαγρύπνισης, υπογράμμισαν, μάλιστα, στις δηλώσεις τους το σύνολο των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα, με τα έως τώρα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών ο υποψήφιος της ΧΑ για το δήμο Αθηναίων Ηλίας Κασιδιάρης έρχεται τέταρτος με ποσοστό 16,12%, σε μικρή απόσταση από τον τρίτο, Αρη Σπηλιωτόπουλο, που συγκεντρώνει ποσοστό 16,92% (με ενσωμάτωση 98,83%). Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από εκείνο που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές και έφθανε στο 7%. Ανάλογο το σκηνικό και στην περιφέρεια Αττικής, όπου ο Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται ότι τερματίζει τέταρτος με ποσοστό 11,1% (ποσοστό ενσωμάτωσης 91,62%). Σημειώνεται ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου είχε λάβει 7,9%. Σήμερα,Ιδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υποψήφιος της ΧΑ Αρτέμης Ματθαιόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 7,71% (ποσοστό υψηλότερο από αυτό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις) και ήρθε τέταρτος (ενσωμάτωση 94,05%).

Από την άλλη πλευρά, πτώση εμφανίζει το φιλοναζιστικό κόμμα στον Δήμο Πειραιά καθώς η υποψηφιότητα του βουλευτή Νίκου Κούζηλου συγκεντρώνει ποσοστό 5,68% όταν στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2012 το κόμμα είχε πάρει 8,26%.

Το σύνολο, σχεδόν, των πολιτικών αρχηγών έκανε αναφορά στα ποσοστά της ΧΑ με τον κ.Βενιζέλο να τονίζει ότι είναι καθήκον των δημοκρατικών δυνάμεων να αγωνιστούν σθεναρά κατά του ναζισμού και της βίας, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι τα ποσοστά της ΧΑ δημιουργούν την υποχρέωση αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Αρνητικό χαρακτήρισε το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στο δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ την ανάγκη να μην είναι η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα, τόνισε και ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι προσβολή για τη χώρα, εάν στη τρίτη θέση βρεθεί μία παλιά δύναμη μια οπισθοδρομική δύναμη, μια δύναμη βίας και δεν βρεθεί το "Ποτάμι"».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ