Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2014-Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι - iefimerida.gr

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2014-Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι

Ανοιξαν οι κάλπες -Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν και οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέρχονται προκειμένου να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα έως τις 7 το απόγευμα.

Πώς θα ψηφίσουμε στις δημοτικές εκλογές 2014

  • Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και, με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.
  • Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από 1 μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και 1 σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.
  • Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως μπει σταυρός στο όνομα του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο και είναι υπέρ του συνδυασμού.
  • Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.
  • Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.
  • Προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών

Πώς θα ψηφίσουμε στις περιφερειακές εκλογές 2014

  • Για έναν υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Για έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Για έναν, δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ έως και δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι και
  • Για έναν ή δύο ή τρεις, ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι.

Βρείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε

Συμπληρώνοντας είτε τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό σας και το επώνυμό σας στα αντίστοιχα πεδία, είτε, εναλλακτικά, το επώνυμό σας, το μικρό σας όνομα (τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα), το όνομα πατρός (τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα) και το έτος γέννησης (όλα με κεφαλαία), ανοίγει στην οθόνη του υπολογιστή σας μια καρτέλα με τα στοιχεία σας, το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκετε και το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζετε (τη διεύθυνσή του αλλά και ένα χάρτη για να δείτε πού ακριβώς βρίσκεται).

Βρείτε και εσείς το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε πατώντας ΕΔΩ.

Υπενθυμίζεται πως η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι βρίσκονται σήμερα σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τους τμήμα.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι επίσης αποδεκτή.

Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ