Βουλιάζουν οι χρηματαγορές σε όλον τον κόσμο - iefimerida.gr

Βουλιάζουν οι χρηματαγορές σε όλον τον κόσμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, καθώς οι επενδυτές πουλάνε μαζικά, μετά την δυσοίωνη έκθεση-πρόβλεψη της Μόργκαν Στάνλει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται κοντά σε νέα μεγάλη ύφεση. Οι αγορές φαίνεται πως επηρεάστηκαν και από την ανακοίνωση Μέρκελ- Σαρκοζί για επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βυθίστηκαν προτού ακόμη ανοίξει η Γουόλ Στριτ. Τελικά στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.092,23 μονάδες με πτώση 4.49%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση του δείκτη DAX, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, που έκλεισε στις 5.602,8 μονάδες με πτώση 5.82%.

Ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού έχασε 5,48% και έκλεισε στις 3.076,04 μονάδες.

Λίγο πάνω από το 3% ήταν και η πτώση του δείκτη SMI στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, με τον τραπεζικό τομέα να καταγράφει και εκεί μεγάλες απώλειες: -5,88% για την Credit Suisse, -5,85% για την UBS και -5,81% για την Julius Baer.

Σημαντική είναι και η πτώση στη Μαδρίτη, με το δείκτη στο "κόκκινο", να χάνει -4,62% ενώ στην Πορτογαλία η πτώση φτάνει το -4%. Στις σκανδιναβικές χώρες, το Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης βρίσκεται στο -5,4%, αυτό του Ελσίνκι στο -5,7%, του Όσλο στο -4,7% και της Κοπεγχάγης στο -4,1%.

Με μεγάλη πτώση άνοιξε σήμερα και η Γουόλ Στριτ. Με το άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχανε 4%, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο οι απώλειες είχαν περιοριστεί ελάχιστα στο -3,81%. Αντίθετα ο Nasdaq (δείκτης μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας) διεύρυνε τις απώλειές του από το αρχικό -4,5%, στο -5,03% στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Νέο ρεκόρ σημείωσε για δεύτερη φορά σήμερα η τιμή του χρυσού, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 1.825 δολάρια η ουγγιά.

Γύρω στις 17:10 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του χρυσού είχε φτάσει τα 1.826,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ περίπου στις 18:30 η ουγγιά κινούταν στα 1.820 δολάρια.

Η άνοδος της τιμής του χρυσού αποδίδεται στην σημαντική πτώση των χρηματιστηρίων, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία μετά τη δημοσιοποίηση απογοητευτικών οικονομικών δεικτών από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ