Υμνοι των Financial Times για τον Λεωνίδα Καβάκο -Τι λέει για την κρίση στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Υμνοι των Financial Times για τον Λεωνίδα Καβάκο -Τι λέει για την κρίση στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δημοσιογράφος εντυπωσιάζεται από τις φορές που χτυπάει το τηλέφωνό του. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, αλλά ο μεγάλος βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος δείχνει αρκετά χαλαρός.

Οι Financial Times υμνούν τον Ελληνα βιρτουόζο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία προβών στο Maide Vale Stoudios του Λονδίνου, ενώ μέσα στον Ιούνιο θα διευθύνει για πρώτη φορά τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στο Barbican Centre και στο Usher Hall του Εδιμβούργου.

Ο 44χρονος μουσικός αποκαλύπτει στη δημοσιογράφο Χάνα Νέπιλ πως από παιδί είχε όνειρο να διευθύνει. Μάλιστα, έβαζε ένα οποιοδήποτε βιβλίο εν είδει παρτιτούρας και καμωνόταν πως διηύθυνε μια φανταστική ορχήστρα.
Φυσικά η δεύτερη αγάπη του, αυτή άλλωστε που δόμισε τη σπουδαία καριέρα του, ήταν το βιολί. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα cd με σονάτες για βιολί του Μπραμς μαζί με τον πιανίστα Yuja Wang. Το θερινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει κατά σειρά τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαρμονική της Βιέννης και μια περιοδεία με την Ορχήστρα Royal Concertgebouw.

Αν και βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα δεν ξεχνάει τις δύσκολες συνθήκες στη χώρα του και κάνει ειδική μνεία για την αύξηση των αυτοκτονιών, μιλάει με θαυμασμό για την Αρχαία Ελλάδα και έχει έντονο ενδιαφέρον για τον λαϊκό πολιτισμό της χώρας.

Ο Λεωνίδας Καβάκος μιλάει για τον πατέρα του που αποτέλεσε τον πρώτο του δάσκαλο στο βιολί, για να ακολουθήσει στη συνέχεια τα χνάρια του Ελληνικού Ωδείου. Πάντα, όμως, έχει μέσα του έντονο το σεβασμό προς τους λαϊκούς μουσικούς καθώς «μπορούν να παίξουν ένα κομμάτι άπειρες φορές και πάντα να μοιάζει καινούργιο και διαφορετικό».

Για τον Λεωνίδα Καβάκο ο μυστικισμός και η σιωπή είναι οι ουσιαστικές εμπειρίες που εισέρχονται στη συνείδηση του ακροατή μιας συναυλίας κλασικής μουσικής. Ισως γι' αυτό αντιτίθεται στη γενική κουλτούρα που θέλει την μουσική να περιορίζεται στο φτηνό επίπεδο της ψυχαγωγίας, τη στιγμή που οι Αρχαίοι Ελληνες την είχαν αναδείξει ως ακρογωνιαίο λίθο της Παιδείας, της γυμναστικής, των μαθηματικών και της επιστήμης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ