Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή: Είχε ύψος 20 μέτρα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή: Είχε ύψος 20 μέτρα [εικόνες]

Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή: Ειχε ύψος 20 μ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μεγαλύτερο πλάσμα που περπάτησε ποτέ στη Γη ανακάλυψαν οι παλαιοντολόγοι στην Αργεντινή. Από τη μελέτη των οστών προκύπτει ότι πρόκειται για ένα μοναδικό είδος δεινοσαύρου, πολύ μεγαλύτερο από ότι έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Με βάση την τεράστια μηριαία οστά του, ο δεινόσαυρος είχε μήκος 40 μέτρων και ύψος 20 μέτρων, ενώ υπολογίζεται ότι ζύγιζε 77 τόνους, όσο δηλαδή 14 αφρικανικοί ελέφαντες μαζί και ήταν 7 τόνους βαρύτερος από τον προηγούμενο μεγαλύτερο δεινόσαυρο, τον Αργεντινόσαυρο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένα νέο είδος, που ονομάστηκε Τιτανόσαυρος, ήταν φυτοφάγος και χρονολογείται από την Υστερη Κρητιδική περίοδο.

Τα ερήπεια βρήκε ένας ντόπιος αγρότης, κοντά στην έρημο Λα Φλέτσα, περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά της Τρελέβ στην Παταγονία. Στη συνέχεια τα απολιθώματα -περίπου 150 οστά συνολικά- ήρθαν στο φως από μια ομάδα παλαιοντολόγων από το Μουσείο Παλαιοντολογίας Egidio Feruglio , με επικεφαλής τον Δρ Χχοσέ Λουίς Καρμπαλίδο και τον Δρ. Ντιέγκο Πολ.

Το συνεργείο της Μονάδας Φυσικής Ιστορίας του BBC ήταν εκεί για να συλλάβει τη στιγμή που οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν πόσο μεγάλη ήταν η ανακάλυψή τους.

Μετρώντας το μήκος και την περίμετρο του μεγαλύτερου μηριαίου οστού υπολόγισαν ότι το ζώο ζύγιζε 77 τόνους. «Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος αυτών των οστών, που ξεπερνούν οποιοδήποτε από τα παλαιότερα γνωστά γιγάντια ζώα, ο νέος δεινόσαυρος είναι το μεγαλύτερο γνωστό ζώο που περπάτησε στη Γη. Το μήκος του, από το κεφάλι του στην άκρη της ουράς του, ήταν 40μέτρα και με τον λαιμό όρθιο έφτανε τα 20 μέτρα σε ύψος, όσο ένα επταόροφο κτίριο» δήλωσαν οι ερευνητές μιλώντας στο BBC.

Αυτό το γιγαντιαίο φυτοφάγο ζούσε στα δάση της Παταγονίας μεταξύ 95 και 100 εκατομμύρια χρόνια πριν, με βάση την ηλικία των πετρωμάτων στα οποία βρέθηκαν τα οστά του.

Εχουν υπάρξει πολλοί προηγούμενοί διεκδικητές για τον τίτλο του μεγαλύτερου δεινοσαύρου στον κόσμο. Ο πιο πρόσφατος διεκδικητής του «θρόνου» ήταν ο Αργεντινόσαυρος που ανακαλύφθηκε επίσης στην Παταγονία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ