Η Γερμανία κατακτά την Ευρώπη μέσα από το ευρώ - iefimerida.gr

Η Γερμανία κατακτά την Ευρώπη μέσα από το ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ότι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με τον πόλεμο, το πετυχαίνουν τώρα με την οικονομία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει με άρθρο της η εφημερίδα Daily Mirror, σχολιάζοντας τις αποφάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Simon Heffer, όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα για την διάσωση των χρεωκοπημένων χωρών της Ευρωζώνης είναι ημίμετρα χωρίς αποτέλεσμα. H μόνη λύση, τονίζει, για να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι η παραχώρηση κυριαρχίας στη Γερμανία, ώστε να αποφασίζει εκείνη για την οικονομική πολιτική όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Heffer, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία αποκαλεί «φράου Μέρκελ», «αξιοποιεί» την οικονομική κρίση για να κατακτήσει η Γερμανία την Ευρώπη. "Χρησιμοποίησε τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για να διασώσει τις 'ακόλαστες' χώρες της Ευρωζώνης χωρίς να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί και το ξέρει". Γι' αυτό το λόγο, συνεχίζει ο Heffer, απέρριψε την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου.

Αντίθετα, η κα Μέρκελ ζήτησε καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, πράγμα που "είναι το πρώτο βήμα προς μια οικονομική ένωση που θα επιτρέψει στη Γερμανία να καθορίσει τους οικονομικούς κανόνες σε όλη την Ευρώπη", γράφει χαρακτηριστικά.

Αφού επισημαίνει ότι οι χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιρλανδία, και Πορτογαλία έχουν πλέον χρεωκοπήσει, και η Ιταλία αντιμετωπίζει εξίσου μεγάλο χρέος (116% του ΑΕΠ της), ο αρθρογράφος μιλά για τον "πανικό που έχει καταλάβει τους Γάλλους", μια και οι Γαλλικές τράπεζες κατέχουν το ένα όγδοο του ελληνικού χρέους (57 δισ. ευρώ), προκειμένου να αποδείξει ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που να βάλει κανόνες στους υπόλοιπους ευρωπαίους. "Αν όλες οι χώρες έκαναν ότι και οι Γερμανοί, δηλαδή ξόδευαν ελάχιστα παραππανω από ότι κερδίζουν, τότε όλα θα ήταν καλά για τις αγορές", επισημαίνει.

"Επομένως, για να επιβιώσει το ευρώ, οι υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να γίνουν σαν τους Γερμανούς. Και να χάσουν την ελευθερία του να μην είναι σαν τους Γερμανούς". Αυτό θα καθησυχάσει τις αγορές αλλά θα αφαιρέσει κάθε επίφαση δημοκρατίας από τις υπόλοιπες χώρες. "Γιατί μόλις χάσεις τον έλεγχο της οικονομίας σου, χάνεις την εθνική σου κυριαρχία".

Η Γερμανία έχει λόγους να μπουν αυστηροί οικονομικοί κανόνες στην Ευρωζώνη, γράφει, μια και το 42% των εξαγωγών της πηγαίνει σε αυτές τις χώρες. "Αν θέλει η Γερμανία να συνεχίσει να ευημερεί, πρέπει να ευημερεί και η Ευρώπη", τονίζει. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να εφαρμοστεί μια σκληρή λύση: "για να συνεχίσει να υπάρχει η Ευρωζώνη, η Γερμανία πρέπει να την ελέγχει".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ