Αποκαλύψεις Στρος Καν: Ο Παπανδρέου ήθελε να μπείτε στο ΔΝΤ από το 2009 - iefimerida.gr

Αποκαλύψεις Στρος Καν: Ο Παπανδρέου ήθελε να μπείτε στο ΔΝΤ από το 2009

Αποκαλύψεις Στρος Καν: Ο Παπανδρέου ήθελε να μπείτε στο ΔΝΤ από το 2009
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό κανάλι «France 2» ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν προχώρησε σε ακόμα μία αποκάλυψη - βόμβα για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, υποστηρίζοντας πως από το 2009 του είχε πει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπει στο ΔΝΤ. Αποκάλυψε μάλιστα κι έναν διάλογο που είχε τότε με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του.

Ο διάλογος Στρος Καν - Παπανδρέου

  • Γιώργος Παπανδρέου: Ντομινίκ, απ' αυτά που βλέπω εδώ, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ
  • Ντομινίκ Στρος Καν: Χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να είναι σίγουροι πως το ΔΝΤ θα έρθει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας
  • Γιώργος Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις;
  • Ντομινίκ Στρος Καν: Ναι, το πιστεύω

Η παραδοχή λάθους για το ζήτημα της Ελλάδας

Παράλληλα ο Ντομινίκ Στρος Καν παραδέχθηκε πως «κάναμε κάποια λάθη. Αλλά έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλλαμε στους Ελληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα».

Ο Στρος Καν θέλησε να εξηγήσει και τη δική του τακτική εκείνη την κρίσιμη περίοδο και εξηγεί με ένα εύληπτο παράδειγμα, την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης: «Τι κάνετε, όταν αναλαμβάνετε μια επιχείρηση που δεν πηγαίνει καλά; Ρυθμίζετε τα χρέη του παρελθόντος, διαπραγματευόμενοι όπως μπορείτε με τους πιστωτές. Ωστόσο, λέτε, για το μέλλον στους τραπεζίτες σας: ''αν μου δανείσετε τώρα, θα σας τα αποπληρώσω όλα''. Δημιουργείτε εμπιστοσύνη για το μέλλον. Υπεκφεύγετε, συζητάτε όσο περισσότερο μπορείτε για το παρελθόν. Και τι κάνουν; Το ανάποδο. Λένε: ''Ολα τα προηγούμενα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αλλά για το μέλλον, προσοχή, αν δανείσετε, ρισκάρετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας». Κάνουν λοιπόν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης, όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση"».

Μέρκελ & Σαρκοζί σε Παπανδρέου: Δεν θα σου δανείσουμε χρήματα αν...

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ επιβεβαίωσε όσαν γράφουν εδώ και μέρες οι Financial Times για την πίεση που άσκησαν οι Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ στον Γιώργο Παπανδρέου στη δραματική σύσκεψη των Καννών.

«Φυσικά είσαι ελεύθερος να κάνεις το δημοψήφισμά σου αλλά δεν μπορείς να θέσεις το ερώτημα για το εάν είναι αποδεκτά τα χρήματα που σου δανείζουμε. Η ερώτηση που θα υποβάλεις στους Έλληνες και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, διαφορετικά δεν θα σου δανείσουμε τα χρήματα, θα είναι ναι ή όχι στην παραμονή της χώρας στο ευρώ», είπαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ