Γιούνκερ: «Ο Τσίπρας είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός» - iefimerida.gr

Γιούνκερ: «Ο Τσίπρας είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα βέλη του προς τον Αλέξη Τσίπρα στρέφει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλώνει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Euro2day.gr, ο κ.Γιούνκερ επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως θα είναι «μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα, σε περίπτωση του εκλεγεί, καθώς δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την ΕΕ».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Για το success story της Ελλάδας: Είναι success story γιατί η Ελλάδα πάει καλά, έκανε ό,τι της ζήτησαν τα άλλα μέλη της ευρωζώνης, πέτυχε πρωτογενή πλεόνασμα που ήταν ένας από τους όρους της συμφωνίας του 2012 Δεν νομίζω ότι η κρίση τελείωσε παρά το γεγονός ότι η χώρα πάει καλά.
Για τον Αντώνη Σαμαρά: Είχα δύσκολες σχέσεις με τον κ. Σαμαρά όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν υποδειγματικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και είμαι χαρούμενος που ο ίδιος και η Ν.Δ. υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Κομισιόν. Ο κ. Σαμαράς δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά έκανε και πράξεις.
Για συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα: Εγώ θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν νομίζω να ήταν αυτός διατεθειμένος να το κάνει, εάν γινόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα. Γιατί πιστεύω ότι δεν έχει καταλάβει επαρκώς ποια είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και ποια στην Ευρώπη όσον αφορά την Ελλάδα. Θα ήθελα να αναλάβει μεγάλες ευθύνες, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ήταν ο κατάλληλος άνδρας για τη χώρα αυτήν τη δεδομένη στιγμή, αυτήν τη δραματική στιγμή για την Ελλάδα.
Για το τι έγινε στις Κάννες: Γνώριζα μήνες πριν από αυτήν τη συνάντηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να θέσει όλα αυτά τα ερωτήματα σε δημοψήφισμα. Μετά, όμως, το θέμα του δημοψηφίσματος εξαφανίστηκε. Και όλοι εκπλαγήκαμε όταν μετά τις αποφάσεις για την κοινή γραμμή που θα ακολουθούσαμε για την Ελλάδα εκείνος ξαφνικά επανέφερε το θέμα του δημοψηφίσματος. Δεν μας το είπε ούτε κατά τη διάρκεια μιας δραματικής Συνόδου Κορυφής που είχαμε για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Εκπλαγήκαμε όταν επανήλθε στην αρχική του θέση που είχε μήνες πριν, αλλά δεν επανέλαβε έκτοτε. Του ζητήσαμε να θέσει μια απλή ερώτηση στους Έλληνες: θέλετε να είστε μέρος του ευρώ, Ναι ή Όχι; Εάν Ναι τότε πρέπει να υλοποιήσετε το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε μαζί. Μετά τη συνάντηση των Καννών, Η Ελλάδα απέρριψε την ιδέα του δημοψηφίσματος.Προσωπικά ήμουν ενάντια στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και γιατί πίστευα ότι εάν έβγαινε θα υπήρχαν δραματικές επιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εγώ προσωπικά δεν απείλησα ούτε την Ελλάδα, ούτε τον πρωθυπουργό με έξοδο. Όμως εάν η Ελλάδα ψήφιζε «όχι» στο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα ήταν η έξοδος. Έκανα ό,τι ήταν δυνατόν να αποτρέψω να τεθούν αυτές οι ερωτήσεις σε δημοψήφισμα. Γιατί το πραγματικό ερώτημα δεν ήταν οι λεπτομέρειες, αλλά επί της αρχής εάν οι Έλληνες ήθελαν να παραμείνουν εντός ευρώ ή όχι.
Για τον περιβόητο Grexit: Η Ελλάδα δεν απειλήθηκε μέσα στην αίθουσα. Όμως εξηγήθηκε στους κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο ότι το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ερώτησης και λάθους απάντησης (στο δημοψήφισμα) θα οδηγούσε σε έξοδο από την ευρωζώνη. Ήμουν ενάντια σε αυτήν την προοπτική και εξήγησα στον κ. Παπανδρέου και στον τότε υπουργό Οικονομικών του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι δεν θα έπρεπε να θέσουν τέτοιες ερωτήσεις σε δημοψήφισμα.
Το επόμενο βήμα για την Ελλάδα: Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος και στις απαιτήσεις των άλλων μελών του Eurogroup. Πιστεύω ότι τώρα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο για επιμήκυνση των δανείων, αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στη συνχρηματοδότηση διαρθρωτικών ταμείων και να κοιτάξουμε για μείωση των επιτοκίων.
Για τρίτο δάνειο: Το 2012 δεν απέκλεισα το τρίτο πρόγραμμα. Όμως πραγματικά νομίζω ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για να ξεκινήσει η συζήτηση για τρίτο δάνειο. Η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις και δεν βλέπω άμεση ανάγκη για να μπει σε τρίτο πρόγραμμα. Είμαι υπέρ του να χαλαρώσουν οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα, με την έννοια ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει χαμηλότερα επιτόκια, επιμήκυνση και μικρότερη συγχρηματοδότηση. Δεν είμαι σε θέση να υποσχεθώ κάτι άλλο, παρ' όσα λένε οι σοσιαλιστές.

Πηγή: Euro2day.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ