Πώς ο Χάρης Θεοχάρης, με μια εγκύκλιο, εκτόξευσε τα spreads -Επιτελείο για κλάματα - iefimerida.gr

Πώς ο Χάρης Θεοχάρης, με μια εγκύκλιο, εκτόξευσε τα spreads -Επιτελείο για κλάματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτινάχτηκαν χθες τα ελληνικά spreads έπειτα από τη μετάφραση μιας εγκυκλίου του Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη στο γερμανικό χρηματιστήριο. Η εγκύκλιος ανέφερε σύμφωνα με το Reuters, ότι επιβάλλεται αναδρομικός φόρος, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Τελικά η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακαλείται, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Με νόμο του 2012 η Ελλάδα επέβαλε φόρο 20% για φυσικά πρόσωπα και 33% για νομικά πρόσωπα επί των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν στο διάστημα 29 Φεβρουαρίου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2014, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο κατηγορίες επενδυτών δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα.

Στις 25 Απριλίου 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρείχε οδηγίες για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να εισπραχθεί ο φόρος. Μάλιστα, για την καταβολή του έδινε προθεσμία δύο μηνών (έως τις 25 Ιουνίου 2014).

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την Πέμπτη, η εγκύκλιος κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα Αγγλικά στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Burse), κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε στο 6,77% (από 6,32% την Τετάρτη) και το περιθώριο (διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) έχει φθάσει το 5,44%. Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,11%, ενώ είχε εκδοθεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 5%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ