O Βενιζέλος «καρφώνει»: Ο Παπανδρέου ήθελε τον Παπαδήμο - iefimerida.gr

O Βενιζέλος «καρφώνει»: Ο Παπανδρέου ήθελε τον Παπαδήμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέχεια στο θέμα του δραματικού παρασκηνίου, που επισκίασε τη Σύνοδο των Καννών αρχές Νοεμβρίου του 2011, έδωσε και χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε δήλωση του κάρφωσε τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Δεν ήμουν συνομιλητής του κ. Μπαρόζο, ομόλογός μου ήταν ο κ. Ρεν. Ο κ. Μπαρόζο ήταν ομόλογος του κ. Παπανδρέου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν έχει πει τίποτα ούτε στον κ. Παπανδρέου, διότι τον κ. Παπαδήμο τον πρότειναν πάρα πολλοί παράγοντες στην Ελλάδα».

Κατά αυτόν τον τρόπο, ο κύριος Βενιζέλος θέλησε να διαλύσει την εντύπωση ότι η επιλογή Παπαδήμου υπαγορεύθηκε από τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως η περιβόητη παρέμβαση Μπαρόζο είναι στο μυαλό όλων όσοι δεν έχουν καμία ιδέα για το πως λειτουργεί η πραγματικότητα στην Ευρώπη και στη διεθνή πολιτική.

Υπενθύμισε πως η επιλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας έγινε από τον τότε αρχηγό της πλειοψηφίας, ήτοι τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο κάρφωσε λέγοντας:

«Το δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» δεν το ήθελε κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Δεν το ήθελε κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Δεν το άντεχε η χώρα. Γιατί καθ’ οδόν προς ένα δημοψήφισμα «μέσα ή έξω από το ευρώ», θα είχαν διαλυθεί οι Τράπεζες, θα είχαν χαθεί οι καταθέσεις, θα είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία. Άρα δεν υπήρχε άλλη λύση από αυτήν που τελικά εφαρμόστηκε».

Μπαρόζο: Δεν αποφάσισα εγώ για να γίνει ή όχι δημοψήφισμα

Θέση, πάντως, στα όσα υποστηρίζουν οι FT πήρε αν και κάπως καθυστερημένα και η πλευρά του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν υπογραμμίζει πως η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αποδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε, τονίζει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης ότι προτεραιότητα του κυρίου Μπαρόζο, όταν έθεσε υπ όψιν των ηγετών της ΕΕ την άποψη του, ήταν να αποφευχθούν μεγάλες αναστατώσεις και να σταθεροποιηθεί η οικονομία, προστατεύοντας έτσι την Ελλάδα και την Ευρώπη από δραματικές επιπτώσεις, εφ όσον δεν είχε ληφθεί εγκαίρως η προσήκουσα δράση. Η ανακοίνωση καταλήγει θέτοντας ως προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του προγράμματος και την υλοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών τη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και την ομοψυχία του ελληνικού λαού.

Κεδίκογλου: Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τότε το δημοψήφισμα

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου στις βαριές κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποκάλεσε από τη Μόσχα τον Αντώνη Σαμαρά «μαριονέτα» του κυρίου Μπαρόζο και την ελληνική κυβέρνηση «υποτελή των Βρυξελλών».

«Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα οι μνήμες είναι νωπές και όλοι θυμούνται ότι ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το τότε δημοψήφισμα πολιτικό τρικ» επισήμανε ο Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτηρίζοντας τον κύριο Τσίπρα «συστηματικό υβριστή και συκοφάντη». «Όσον αφορά τον κ. Σαμαρά, αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος και υπερήφανος που απέτρεψε εκείνη την εποχή το δημοψήφισμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ