«Σαρώνουν» τα spams τις φορητές συσκευές: Τεράστιο κύμα κυβερνοεπιθέσεων το πρώτο τρίμηνο του 2014 - iefimerida.gr

«Σαρώνουν» τα spams τις φορητές συσκευές: Τεράστιο κύμα κυβερνοεπιθέσεων το πρώτο τρίμηνο του 2014

Αύξηση επιθέσεων σε φορητές συσκευές από spammers το πρώτο τρίμηνο του 2014
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύξηση καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 στα κακόβουλα spams, ειδικότερα σε δημοφιλείς εφαρμογές των smartphones, όπως το WhatsApp, το Viber αλλά και το Google Hangouts, μέσω ειδοποιήσεων που εμφανίζονται και μοιάζουν να ανήκουν στην εφαρμογή, μιμούμενοι τα μηνύματα.Οι συχνές επιθέσεις «ψαρέματος», που γίνονται στις δημοφιλέστερες φορητές συσκευές έχουν πρωταρχικό στόχο την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, ενώ η πιο συνηθισμένη επίθεση αφορά στην παραβίαση των κωδικών για τα Apple ID.

Σύμφωνα με το techgear, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να υποπτευθούν για παράδειγμα πως το WhatsApp δεν συνδέεται άμεσα με κάποια υπηρεσία email, παράλειψη που μπορεί να κοστίσει στον χρήστη, στην περίπτωση που άνοιγε το συνημμένο Backdoor.Win32.Androm.bjkd, που αποσπά όλα τα προσωπικά στοιχεία.

Η προέλευση τέτοιων κακόβουλων προγραμμάτων προέρχεται κυρίως από την Κίνα, με τις Η.Π.Α. και την Νότια Κορέα να ακολουθούν στην λίστα και «χτυπά» στο μεγαλύτερο ποσοστό επίσης τις Η.Π.Α. Οι πιο δημοφιλείς στόχοι για phising είναι οι λογαριασμοί email και μηχανές αναζήτησης με ποσοστό 36,6%, ενώ στην δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 26% και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, τράπεζες και ηλεκτρονικές συναλλαγές με 14,7% αντίστοιχα.

Βασικός στόχος των κακόβουλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων είναι η υποκλοπή εμπιστευτικών δεδομένων, ενώ τα περισσότερα είναι πλέον πολυ-λειτουργικά, αφού μπορούν να εγκαθιστούν άλλα κακόβουλα προγράμματα χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, πως τα σπαμαρισμένα email που στάλθηκαν ανήκαν στο 66,34% των συνολικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014.

«Για την προστασία τους, οι χρήστες θα πρέπει να θυμούνται ότι δεν πρέπει να ανοίγουν email από άγνωστους αποστολείς και κυρίως να μην πατήσουν οποιοδήποτε link περιέχεται σε αυτά τα email, καθώς θέτουν αναπόφευκτα σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Κάνοντας «κλικ» σε επισφαλή link, οι χρήστες απειλούν την ασφάλειά τους, όποια συσκευή κι αν χρησιμοποιούν – είτε πρόκειται για επιτραπέζιους υπολογιστές, είτε για φορητές συσκευές», σημειώνει επικεφαλής της Ερευνας και Ανάλυσης περιεχομένου στην Kaspersky Lab.

Αναλυτική αναφορά για τα spams που διακινήθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2014 είναι διαθέσιμη στο securelist.com, ενώ οι χρήστες μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις απειλές σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτυακού χάρτη της Kaspersky Lab, πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ