Η Μόσχα απειλεί να αναστείλει το σύστημα εντοπισμού GPS - iefimerida.gr

Η Μόσχα απειλεί να αναστείλει το σύστημα εντοπισμού GPS

Η Μόσχα αμφισβητεί το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) - Απειλεί να
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H νέα αμερικανορωσική διένεξη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία μεταφέρεται τώρα και στο διάστημα. Η Μόσχα έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ανακοινώνοντας μέτρα σε αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ να παραταθεί η χρήση του ISS πέραν του 2020, ενώ θα απαγορεύσει στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής μηχανές πυραύλων για να εκτοξεύει δορυφόρους για στρατιωτική χρήση.
Να όμως που η κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας μπορεί να έχει γενικότερες επιπτώσεις οι οποίες θα αγγίξουν και τη δική μας καθημερινότητα. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του συστήματος δορυφορικού γεωγραφικού εντοπισμού θέσης GPS από τον Ιούνιο, αντιδρώντας στα σχέδια των ΗΠΑ να μη χορηγήσουν άδειες εξαγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που η Ουάσινγκτον θεωρεί πως θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο ρωσικό στρατό.
Η Ουάσινγκτον επιδίωκε ο ISS –ένα πρόγραμμα αξίας 100 δισεκ. δολαρίων στο οποίο συμμετέχουν 15 χώρες– να παραμείνει σε λειτουργία ως το 2024, τέσσερα χρόνια πέραν της καθορισμένης προθεσμίας.
Αν και η τρέχουσα προθεσμία απέχει ακόμη 6 χρόνια, η απόφαση της Μόσχας να διακόψει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα το οποίο υποτίθεται ότι θα έδινε τέλος στη λεγόμενη «κούρσα του διαστήματος» δείχνει σε ποιο βαθμό έχουν επιδεινωθεί οι διμερείς σχέσεις αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, τον περασμένο Μάρτιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ