Ανιση η γερμανική κοινωνία -Εκθεση του ΟΟΣΑ σκιαγραφεί μια άλλη πραγματικότητα για την ατμομηχανή της Ευρώπης - iefimerida.gr

Ανιση η γερμανική κοινωνία -Εκθεση του ΟΟΣΑ σκιαγραφεί μια άλλη πραγματικότητα για την ατμομηχανή της Ευρώπης

Ανιση η γερμανική κοινωνία -Εκθεση του ΟΟΣΑ σκιαγραφεί μια άλλη πραγματικότητα γ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλού το γερμανικό όνειρο κι αλλού το θαύμα. Η έκθεση του ΟΟΣΑ δίνει μια διαφορετική εικόνα για την «πανίσχυρη» γερμανική οικονομία. Η οικονομία της χώρας ναι μεν πηγαίνει καλά, όμως η πλειοψηφία των πολιτών δεν μοιάζει να επωφελείται. Αντίθετα, οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν με μια κάστα προνομιούχων να δράττει τα περισσότερα οφέλη, ενώ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι.
Η έκθεση που παρέδωσε ο ΟΟΣΑ στον γερμανό υπουργό οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρει ότι «η Γερμανία έχει ανάγκη από μια περισσότερο ισορροπημένη ανάπτυξη η οποία να ευνοεί την κοινωνική ένταξη και να είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον». Η έκθεση κάνει λόγο για μια ολοένα αυξανόμενη τάξη χαμηλόμισθων ή ημιαπασχολούμενων οι οποίοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, για πτώση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, για υπερβολικά υψηλή φορολόγηση στα μεσαία, ακόμα και στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και για μια στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειες η οποία μετακυλά το κόστος στους καταναλωτές. Τονίζει μάλιστα ότι η εισοδηματική ανισότητα στη Γερμανία είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ανιση η γερμανική κοινωνία -Εκθεση του ΟΟΣΑ σκιαγραφεί μια άλλη πραγματικότητα για την ατμομηχανή της Ευρώπης | iefimerida.gr 0


«Τα εισοδήματα είναι σήμερα τόσο άνισα κατανεμημένα όσο και στην εποχή του Κάιζερ πριν από 100 χρόνια. Και η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για αυτό, παρά κοιτάζει μόνο πώς να προστατέψει υψηλόμισθους και μεγαλοεπιχειρηματίες», γράφει η εφημερίδα Die Zeit σε ένα καυστικότατο άρθρο της. Οπως γράφει η εφημερίδα με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ, το 10% των πλουσιότερων Γερμανών έχει σήμερα στην κατοχή του το 38% του ΑΕΠ, 8 μονάδες πάνω σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του '60. «Η εισοδηματική ανισότητα στη Γερμανία είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με χώρες όπως η Σουηδία ή η Γαλλία», αναφέρει η εφημερίδα.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη Γερμανία μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που θεσπίζει κατώτατο μισθό, ο οποίος ορίζεται στα 8,50 ευρώ την ώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ