Ανοιχτό παράθυρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για μείωση των φόρων - iefimerida.gr

Ανοιχτό παράθυρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για μείωση των φόρων

Ανοιχτό παράθυρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για μείωση των φόρων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ραντεβού το Φθινόπωρο δίνει το υπουργείο Οικονομικών με τους δανειστές, με εμφανή πλέον το στόχο της συνολικής διαπραγμάτευσης και για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο πλαίσιο των συζητήσεων και των αποφάσεων για τη βιωσιμότητα του Χρέους.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι αν και δεν έχει τεθεί ακόμα υπό συζήτηση των ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία, όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα και συγκεκριμένα τα όποια οφέλη από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013- 2014, αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι Ευρωπαίοι για την περαιτέρω μείωση του Χρέους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση του πρώτου ομολόγου και πολύ περισσότερο η δεύτερη, που θα γίνει έως το τέλος του έτους, δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό του βασικού σεναρίου για τη βιωσιμότητα του Χρέους, καθώς η όποια επιπλέον δαπάνη για τόκους (τα επιτόκια των εκδόσεων είναι υψηλότερα των δανείων της Τρόικας) απορροφάται από τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση του Χρέους αλλά κι από τη βελτίωση του κλίματος, η οποία ακολούθως επηρεάζει θετικά τους ρυθμούς του ΑΕΠ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρονται, μάλιστα, οι τέσσερις εκδόσεις εντόκων γραμματίων που έγιναν μετά από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, όπου το επιτόκιο «βυθίστηκε» σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου υιοθετεί τις συστάσεις διεθνών Οργανισμών- όπως ο ΟΟΣΑ- που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές (δημοσιονομική χαλάρωση), έτσι ώστε να μην «πνιγούν» οι προοπτικές ανάπτυξης και η βασική έκφραση αυτού του σχεδιασμού φαίνεται ότι είναι η αποφυγή της παράτασης της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα, για την οποία επιμένει η Τρόικα.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών επί του παρόντος υποστηρίζεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ο οποίος στο πρώτο τετράμηνο εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο, ενώ το γεγονός ότι η «τρύπα» στα έσοδα περιορίστηκε στα 204 εκατ. ευρώ από τα 520 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι δεν θα ανατραπούν τελικά οι προβλέψεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ