Δημοσκόπηση GPO: Μπροστά με 0,5% ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές -Πρωτιά με 1,4% για τη ΝΔ στις βουλευτικές - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση GPO: Μπροστά με 0,5% ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές -Πρωτιά με 1,4% για τη ΝΔ στις βουλευτικές

Δημοσκόπηση GPO: Μπροστά με 0
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό που επικρατεί ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχνό προβάδισμα έναντι της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, αλλά η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά στο ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών.Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, οι πολίτες δείχνουν μερική προτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις ευρωεκλογές, αλλά δίνουν μεγαλύτερα ποσοστά στη ΝΔ σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών.

Ελαφρώς ανεβασμένα εμφανίζονται τα ποσοστά της Ελιάς, έπειτα και από το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ το «Ποτάμι» παγιώνεται σταθερά ως τρίτο κόμμα στην μάχη για την Ευρωβουλή.

Αναλυτικά:

Πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές

Βουλευτικές εκλογές

Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό καταγράφεται και από το γεγονός ότι οι πολίτες δηλώνουν πολύ σίγουροι για την ψήφο τους σε ποσοστό 42,7%, ενώ αρκετά απαντά το 27%. Το 10,4% απαντάει λίγο με ένα 5 % αν δηλώνει καθόλου, ενώ το 14,9 % δεν απάντησε στην ερώτηση.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Την πρώτη θέση στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών συνεχίζει να καταλαμβάνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ αίσθηση προκαλεί η δημοτικότητα του Σταύρου Θεοδωράκη. Σημειωτέον ότι για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς υπερισχύουν οι αρνητικές από τις θετικές γνώμες.

Αναλυτικά:

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 44,6% έναντι 29,0% του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαισιόδοξοι για το μέλλον, απογοητευμένοι από κυβέρνηση και κόμματα, λένε «ναι» στο ευρώ

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και τη ζωή τους, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν είναι ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Στον αντίποδα, ωστόσο, ούτε από την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πεπεισμένοι, ενώ, παράλληλα, επιθυμούν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ.

Αναλυτικά:

Ποια θα είναι η εξέλιξη της ζωής σας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια;

Τι προβλέπετε για την ελληνική οικονομία στα επόμενα δύο με τρία χρόνια;

Αναφορικά με το πως κρίνουν οι πολίτες τις προσπάθειες της κυβέρνησης ένα ποσοστό 63,1% απαντάει ότι τις κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και ένα ποσοστό 36,1% κρίνει με θετικό ή μάλλον θετικό τρόπο.

Παράλληλα, το 66,3% διαφωνεί με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εταίρων πως η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική αποδίδει καρπούς, ενώ το 32,7% εκτιμά ότι αποδίδει καρπούς. Ταυτόχρονα, οι πολίτες σε ποσοστό 67,5% διαφωνούν με την άποψη ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και το 31,5% θεωρεί ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες σε ποσοστό 93% εναντιώνονται στην προοπτική ενός νέου Μνημονίου με μόλις το 5,5% να συμφωνεί με αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, σε ποσοστό 69,4% οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι η χώρα πρέπει πάση θυσία να μείνει στο ευρώ και ένα 28,2% έχει αντίθετη άποψη.

Στην ερώτηση εάν πιστεύουν πως θα υπάρξει νέο μνημόνιο οι πολίτες απάντησαν:

Οι πολίτες δείχνουν να συμφωνούν περισσότερο με τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία παρά με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, στο μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με κανένα κόμμα.

Αναλυτικά:

Δεν πείθονται από την αξιωματική αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται και η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις προτάσεις και τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σε ένα ποσοστό 69,4% κρίνουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της αντιπολίτευσης, ενώ το 29,3% την κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά

Την ίδια στιγμή το 60,4% διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει την ψήφο στις εκλογές σε δημοψήφισμα, ενώ ένα 38,3% συμφωνεί.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, το 56,3% εκτιμά πως πρέπει να πάει η χώρα σε εθνικές εκλογές με ένα 40,1% να δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 71,7 % δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει σε αντίθεση με ένα 27,4 % να πείθεται από την κυβερνητική προοπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες καλούν την Ελιά να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν αποδοκιμαστεί στις εκλογές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των συμμετεχόντων στην έρευνα για το τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που δεν λάβει καλά ποσοστά στις Ευρωεκλογές

Χαρακτηριστικά ένα ποσοστό 42,1% οι πολίτες απαντούν ότι η Ελιά πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και το 51,2% δηλώνει ότι πρέπει να αποχωρήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ