Το Ντόνετσκ έκανε το επόμενο βήμα -Ζήτησε να προσαρτηθεί στη Ρωσία - iefimerida.gr

Το Ντόνετσκ έκανε το επόμενο βήμα -Ζήτησε να προσαρτηθεί στη Ρωσία

Το Ντόνετσκ έκανε το επόμενο βήμα -Ζήτησε να προσαρτηθεί στη Ρωσία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επειτα από το δημοψήφισμα της Κυριακής, το Ντόνετσκ έκανε το επόμενο βήμα στο δρόμο που χάραξε η Κριμαία και ζήτησε να προσαρτηθεί στη Ρωσία.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι πρόκειται για «αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», καθώς- όπως συμπλήρωσε- ο λαός του Ντόνετσκ αποτελούσε πάντα τμήμα του ρωσικού κόσμου. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου «δεν θα γίνουν» στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι σέβεται τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων ανεξαρτησίας που έγιναν στην ανατολική Ουκρανία, αλλά κάλεσε για διάλογο ανάμεσα στις περιοχές και την κυβέρνηση του Κιέβου, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι στις προθέσεις της η προσάρτηση στα πρότυπα των όσων συνέβησαν στην περίπτωση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, 90% και 96% αντίστοιχα ψήφισαν για ανεξαρτησία την Κυριακή. Τα δημοψηφίσματα όμως, τα οποία έχει απορρίψει ως παράνομα το Κίεβο, έγιναν με πρόχειρο τρόπο και καταγγέλθηκαν αρκετές παραβάσεις.

Παρόλα αυτά, στις περιοχές υπάρχει μία αυξανόμενη τάση «ξεσηκωμού», ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον των ένοπλων αυτονομιστών προκάλεσαν αρκετές απώλειες. Οπως σημειώνει η Guardian, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι πολίτες υποστηρίζουν τους ένοπλους που έχουν καταλάβει τα κυβερνητικά κτίρια πιέζοντας για την ανεξαρτησία, αλλά η τάση υποστήριξής τους αυξάνεται.

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος προπαγάνδας στον οποίο επιδίδονται Ρωσία και Ουκρανία δεν βοηθά στην προβολή μίας ξεκάθαρης εικόνας για την κατάσταση στη χώρα. Βέβαια, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, μοναδική πηγή αλήθειας είναι η ρωσική τηλεόραση. Οπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είναι η μόνη που προβάλει τα πραγματικά γεγονότα, τονίζοντας ότι τα δυτικά ΜΜΕ κρύβουν την αλήθεια.

Οσοι ζουν όμως στις επίμαχες περιοχές βλέπουν με τα μάτια τους ότι μπαίνουν όλο και πιο βαθιά σε κατάσταση αβεβαιότητας, με την τεταμένη ατμόσφαιρα να κοστίζει ολοένα και περισσότερες ζωές και στις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ