Η Λαγκάρντ το ομολογεί: Το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης -Η κρίση δεν έχει τελειώσει - iefimerida.gr

Η Λαγκάρντ το ομολογεί: Το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης -Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Η Λαγκάρντ το ομολογεί: Το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης -Η κρίση δ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το λάθος του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, στην εκτίμηση των συνεπειών που θα είχαν οι προσπάθειες εξυγίανσης αναγνώρισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα όμως, η γενική διευθύντρια του Ταμείου προειδοποίησε για τον κίνδυνο της «παραπλανητικής ασφάλειας», αναγνωρίζοντας πρώτα ότι η Ευρώπη ανακάμπτει.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, παραδείγματος χάριν στην περίπτωση της Ελλάδας», παραδέχθηκε η Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην Handelsblatt. Υπογράμμισε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και για αυτό ζήτησε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την πλευρά της ΕΚΤ.

«Ορισμένες χώρες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τα προγράμματα βοήθειας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση τελείωσε και ότι η αποστολή μας πέτυχε», επεσήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και σημείωσε ότι η ροή τραπεζικών πιστώσεων εξακολουθεί να εμποδίζεται, κυρίως στις χώρες υπό κρίση, όπου οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να δανειστούν, περισσότερο από ό,τι στις οικονομικά ισχυρές χώρες του ευρώ.

«Επιπλέον, τα συνεχώς χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού φέρνουν περαιτέρω κινδύνους. Γι' αυτό η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη» τόνισε, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί «παραπλανητική ασφάλεια» στην Ευρωζώνη, λόγω του γεγονότος ότι οι τιμές ομολόγων για χώρες υπό κρίση έχουν πέσει, η οποία, τονίζει, «θα μπορούσε να καταλήξει σε απογοήτευση».

Σε ερώτηση για το αν το σωστό φάρμακο για τις υπερχρεωμένες χώρες είναι τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας ή τα πακέτα ανάπτυξης και εάν το ΔΝΤ έχει βρει μια καθαρή γραμμή, απάντησε: «Ναι, υπάρχει καθαρή γραμμή. Είναι σωστό ότι το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, π.χ. στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό δεχτήκαμε και κριτική. Ο λόγος ήταν κυρίως ότι η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν σημαντικά δυσκολότερη από το αναμενόμενο. Έτσι στην περίπτωση της Ελλάδας, η βαθιά και διαρκής πολιτική κρίση προκάλεσε επιπλέον ανασφάλεια στους επενδυτές».

«Είμαι σίγουρη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και βήματα φιλικά προς την ανάπτυξη δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Αυτό δεν είναι μια εύκολη θέση, αλλά οι υπερχρεωμένες χώρες δεν μπορούν να αποφύγουν μια σημαντική μείωση του χρέους τους, εάν θέλουν να χτίσουν πάλι εμπιστοσύνη στις αγορές. Πρέπει εντέλει να δει κάθε χώρα προσεκτικά και να σκεφτεί καλά με ποιο ρυθμό θα μειωθεί το χρέος. Γι’ αυτό δεν υπάρχει το ένα φάρμακο για χώρες υπό κρίση», συμπλήρωσε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά τη «σωστή δόση» η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι «πολύ αποφασιστικό είναι πόσο μεγάλη είναι η πίεση των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα» και αναφέρει: «Μια χώρα που δεν μπορεί να πάρει σχεδόν καθόλου χρήματα από τις αγορές, δεν έχει την πολυτέλεια να προωθήσει την δημοσιονομική εξυγίανση με μικρά βήματα. Αυτή ήταν η περίπτωση ειδικά στην Ελλάδα. Και η Πορτογαλία έπρεπε να κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις, διότι είχε χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, δεν ήταν τόσο εκτενείς όπως στην Ελλάδα, διότι η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν ήταν τόσο κακή. Το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ισπανία δεν ήταν τόσο σκληρό, διότι η πίεση των αγορών ήταν χαμηλότερη».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ