Eμφύλιος στην εφημερίδα «Monde» -Παραιτήθηκαν οι περισσότεροι αρχισυντάκτες της - iefimerida.gr

Eμφύλιος στην εφημερίδα «Monde» -Παραιτήθηκαν οι περισσότεροι αρχισυντάκτες της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διένεξη ανάμεσα στη σύνταξη και τη διεύθυνση της μεγάλης κυκλοφορίας γαλλικής εφημερίδας, της «Le Monde», έφτασε αυτή την εβδομάδα στην κορύφωσή της, με την παραίτηση της πλειονότητας των αρχισυντακτών της, κάτι που έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στα εσωτερικά προβλήματα του εκδοτικού ομίλου.

Εδώ και μήνες μια σειρά από διαφωνίες και κόντρες για διάφορα ζητήματα παραμένουν άλυτες στο εσωτερικό του ομίλου. Οι διαφωνίες αυτές αφορούν στη νέα μορφή της έντυπης έκδοσης, η οποία είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει την άνοιξη, αλλά αναβλήθηκε για το προσεχές φθινόπωρο, αλλά και στο σχέδιο για την ειδική έκδοση της εφημερίδας για tablet, το οποίο τελικά απορρίφθηκε από έναν εκ των τριών μετόχων της «Monde», τον Ζαβιέ Νιλ. «Φωτιά» στο εσωτερικό της εφημερίδας άναψε τον περασμένο Φεβρουάριο και ένα υπόμνημα που έστειλε η διευθύντρια Ναταλί Νουγκερέντ σε συνεργάτες της, το οποίο περιελάμβανε το σχέδιό της για μετακίνηση 57 εργαζομένων της σύνταξης της εφημερίδας «Monde» σε άλλες υπηρεσίες και κυρίως στα ψηφιακά μέσα. Σε συνδυασμό, σύμφωνα με τους συντάκτες της εφημερίδας, με την απουσία αποφάσεων σχετικά με τη διεύθυνση των ιστοσελίδων, παρόλο που δύο αρχισυντάκτες και δέκα ακόμη προϊστάμενοι πλησίαζαν στη λήξη των συμβάσεών τους.

Η παραίτηση της πλειονότητας των αρχισυντακτών δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού είχαν ήδη προειδοποιήσει από το περασμένο φθινόπωρο ότι θα αποχωρήσουν, όπως είχε αποκαλύψει τότε ο γαλλικός Τύπος. Τις τελευταίες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της παραίτησής τους τα πνεύματα είχαν οξυνθεί πολύ και μάλιστα η Νουγκερέντ είχε χαρακτηρίσει σε συνεδρίαση του ΔΣ «πραξικοπηματίες» τους αρχισυντάκτες που σχεδίαζαν την αποχώρησή τους.

Η 47χρονη Νουγκερέντ βρίσκεται μόλις έναν χρόνο στο τιμόνι της «Monde» και είναι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια στην ιστορία της εφημερίδας. Κατάφερε τον Μάρτιο του 2013 να αναλάβει τα ηνία της με συντριπτική πλειοψηφία μετά τον αιφνίδιο θάνατο του διευθυντή της, Ερικ Ισραελεβίτς, στο γραφείο του τον Νοέμβριο του 2012 και έπειτα από παλινωδίες πολλών εβδομάδων.
Διαφορετικό όραμα, διαφωνίες για την έκδοση, προβλήματα επικοινωνίας και εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων ήταν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν επτά από τους συνολικά 11 αρχισυντάκτες της έντυπης και ψηφιακής έκδοσης της «Monde» στην έξοδο.

Τι πουλάει η γαλλική εφημερίδα
Η εφημερίδα «Monde» του ομίλου La Vie-Le Monde πρωτοκυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1944 και η κυκλοφορία της ανέρχεται σε περίπου 300.000 φύλλα καθημερινά, περίπου 40.000 εκ των οποίων πωλούνται εκτός γαλλικών συνόρων. Το 2013 οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 4,44% σε σύγκριση με το 2012 και η εφημερίδα έχασε τον περασμένο χρόνο 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ιστοσελίδα της σημειώνει ανοδική πορεία και βρίσκεται μεταξύ των τριών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Γαλλία.

Αυτή είναι η νέα διευθύντρια Ναταλί Νουγκερέντ

Eμφύλιος στην εφημερίδα «Monde» -Παραιτήθηκαν οι περισσότεροι αρχισυντάκτες της | iefimerida.gr 0
Eμφύλιος στην εφημερίδα «Monde» -Παραιτήθηκαν οι περισσότεροι αρχισυντάκτες της | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κρίση τύπος Le Monde παραιτήσεις διεύθυνση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ