Λίστα αναμονής: Δότες και παραλήπτες οργάνων σε ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό πρότζεκτ [εικόνες]

Η δωρεά οργάνων είναι ένα θέμα που απασχολεί τη σύγχρονη ιατρική και αποτελεί μεγάλο θέμα συζήτησης για τους πολίτες. Τη σημαντικότητα της πρακτικής αυτής παρουσιάζει ο Αμερικανός φωτογράφος Ντέιβιντ Λι, με ένα πραγματικά συγκλονιστικό πρότζεκτ.

Το 2008, ο Ντέιβιντ Λι ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου και συχνά φωτογράφιζε μεγάλα γεγονότα, διατηρώντας ωστόσο πάντα μία απόσταση.

Οταν έπεσε στην αντίληψή του ένα άρθρο στην εφημερίδα The Washington Post για τη δωρεά οργάνων, παρατήρησε ένα στατιστικό στοιχείο που βρήκε δύσκολο να αγνοήσει: το 1/3 των ανθρώπων στη λίστα αναμονής μεταμόσχευσης ήταν μη επιλέξιμοι, επειδή ήταν πολύ άρρωστοι, ή δεν ήταν αρκετά άρρωστοι, είτε λόγω κάποιας άλλης επιπλοκής.

Στη συνέχεια, κάνοντας περισσότερη έρευνα, παρατήρησε ότι παρόλο που το 90% των Αμερικανών δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη δωρεά οργάνων, στην πραγματικότητα μόνο το 30% ήταν εγγεγραμμένοι δότες, παρόλο που η εγγραφή μπορεί να γίνει και διαδικτυακά. Σε αυτή την περίπτωση, ο Λι σκέφτηκε ότι αν όλοι όσοι δήλωναν υπέρ της δωρεάς οργάνων, το έκαναν και πράξη, ίσως λυνόταν το πρόβλημα της «λίστας αναμονής».

Προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την συγκεκριμένη πρακτική, δημιούργησε το συγκινητικό πρότζεκτ «The Waiting List» συστήνοντας στο κοινό, ανθρώπους που σώθηκαν χάρη στη δωρεά οργάνων και συγγενείς που νιώθουν τους δικούς τους ανθρώπους να ζουν ξανά μέσα σε άλλο σώμα.

H Νικόλ Περέζ από το Σακραμέντο ζει με την 5χρονη κόρη της Νάταλι. Η μεγαλύτερη της κόρη, Μαρίνα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 13 ετών, ωστόσο ως εγγεγραμμένη δότρια, έσωσε 4 ζωές. Την καρδιά της Μαρίνα πήρε ένα 16χρονο αγόρι, το οποίο η Νικόλ ζήτησε να γνωρίσει: «Το γεγονός ότι συνάντησα τον παραλήπτη της καρδιά της Μαρίνας μου, ήταν η πιο καταπληκτική εμπειρία. Η κόρη μου, ακόμα κι αν δεν είχε δώσει την καρδιά της σε αγόρι όσο βρισκόταν στη ζωή, έδωσε την καρδιά της σε ένα 16χρονο αγόρι, σώζοντας τη ζωή του. Είναι πραγματικά συγκινητικό να αισθάνομαι ότι η καρδιά της κόρης μου χτυπάει ξανά» δήλωσε η Νικόλ στον φωτογράφο.

Ο Μαρκ Γκράσινγκερ, αγκαλιάζει τον γιο του Ριγκς, ο οποίος έκανε μεταμόσχευση συκωτιού σε ηλικία μόλις 18 μηνών: «εξηγεί ο Μαρκ.Τον νιώθαμε κάθε μέρα να γίνεται όλο και πιο αδύναμος και είμασταν σίγουροι ότι θα τον χάσουμε. Αλλά ένα χαμόγελο του ήταν ικανό να μας δώσει ελπίδα ξανά»


Η Κέλσι Φάντερ είναι 19 ετών και σπουδάζει νηπιαγωγός. Το 2004 ωστόσο, σε ηλικία 9 ετών, χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, κάτι που άλλαξε τη ζωή της και των γονιών της για πάντα: «Πριν από 10 χρόνια, δεν πιστεύαμε στην δωρεά οργάνων. Το βρίσκαμε μακάβριο. Ωστόσο όταν η κόρη μου χρειάστηκε μία καινούργια καρδιά, η γνώμη μου άλλαξε εντελώς.» είπε ο πατέρας της στον φωτογράφο.

H Κατ Φίλιπς ζει με την 2 ετών κόρη της Κάιλι. Η ίδια έκανε μεταμόσχευση στο συκώτι το 2004, σε ηλικία μόλις 20 ετών: «Δεν είχα ποτέ πριν σκεφτεί τη δωρεά οργάνων, ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα υπάρξω τόσο άρρωστη και η ζωή μου θα αλλάξει τόσο απότομα. Ημουν μόλις 20 ετών, όταν συνέβη. Οι γιατροί με έβαλαν στην κορυφή της λίστας, επειδή ήμουν πολύ άρρωστη και θα πέθαινα» εξηγεί στο φωτογράφο και συμπληρώνει «Αισθάνομαι τυχερή, αλλά στεναχωριέμαι όταν σκέφτομαι τους άλλους ανθρώπους που ήταν στη λίστα αναμονής μαζί μου. Ελπίζω πραγματικά να υπάρχουν αρκετά όργανα για όλους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ