Φιλοευρωπαϊστές οι Ισπανοί, παρά την κρίση

Aν οι Γάλλοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από την ΕΕ και στα όρια του αντιευρωπαϊσμού, οι Ισπανοί γείτονές τους έχουν μάλλον αντίθετη γνώμη. Παρά την κρίση και την ανεργία που σαρώνουν τη χώρα, οι Ισπανοί και δηλώνουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι με την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, ενώ ετοιμάζονται να ξαναδώσουν την πρωτιά στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Το μόνο ζήτημα είναι ότι μόνο ο ένας στους έξι ξέρει πότε... γίνονται οι ευρωεκλογές!

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνω (CIS),σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισπανών, το 64,4%, δηλώνουν ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές, ενώ πάνω από ένας στους δύο τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο που αυτός ο θερμός φιλοευρωπαϊσμός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άγνοια της πλειοψηφίας, καθώς μόνο το 17% γνωρίζει ότι το ραντεβού με την ευρωπαϊκή κάλπη είναι στις 25 Μαϊου!

Επίσης, παρά τη σωρεία οικονομικών σκανδάλων που ταλανίζουν την ισπανική κυβέρνηση και τη διαφαινόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι καττατάσσεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου και αναμένεται να εκλέξει 20 ως 21 ευρωβουλευτές (33,7%), με δεύτερο το Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο φαίνεται να εκλέγει 18 ως 19 ευρωβουλευτές (31%). Τα νέα αυτά δεδομένα ανατρέπουν τα γκάλοπ των προηγούμενων μηνών, που έδιναν στους σοσιαλιστές μικρό προβάδισμα έναντι του κυβερνόντος κόμματος.

Φιλοευρωπαϊστές οι Ισπανοί, παρά τη συνταγή της λιτότητας

Επίσης, παρά τη σκληρή συνταγή λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ στην Ισπανία, οι πολίτες δεν δίνουν σημαντικά δείγματα ευρωσκεπτικισμού. Το 64,4% των ερωτηθέντων είπε ότι θα πάει «σίγουρα ή μάλλον να ψηφίσει», έναντι ενός 24,4% που «σίγουρα ή μάλλον» δεν θα πάει. Μεταξύ των τελευταίων, η βασική αιτία που ανέφεραν (σε ποσοστό 25,4%) είναι ότι «κανένα κόμμα ή υποψήφιος δεν (τους) εμπνέει εμπιστοσύνη». Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση τάσσονται σε ποσοστό 58,3% «μάλλον, αρκετά ή πολύ υπέρ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι 29,9% που δηλώνουν «μάλλον, αρκετά ή πολύ» κατά της Ένωσης.

Γενικότερα το 43,1% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η είσοδος της Ισπανίας στην ΕΕ το 1986 «μάλλον ωφέλησε» την Ισπανία, έναντι ενός 30,5% που πιστεύει ότι η χώρα του έχει «μάλλον ζημιωθεί». Το 15,8% εκτιμά ότι δεν τάσσεται ούτε υπέρ ούτε κατά και το 10,2% επιλέγει την απάντηση «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ». Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 το ποσοστό συμμετοχής στην Ισπανία κυμάνθηκε στο 44,9%, λίγο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο (43%) στο σύνολο της Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ