Mπορούν τα... μυρμήγκια του ΑΝΤ1 να επαναλάβουν το τουρκικό θαύμα και να κυριαρχήσουν ελληνικά σίριαλ στη διεθνή αγορά; - iefimerida.gr

Mπορούν τα... μυρμήγκια του ΑΝΤ1 να επαναλάβουν το τουρκικό θαύμα και να κυριαρχήσουν ελληνικά σίριαλ στη διεθνή αγορά;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Production Ants. Σα να λέμε παραγωγές... τα μυρμήγκια: ένα λογοπαίγνιο που παραπέμπει στη συστηματική, πειθαρχημένη, απρόσκοπτη εργασία, αλλά και που παίζει με τη μπράντα του ANT1. Aυτός είναι και επισήμως ο τίτλος της εταιρείας δημιουργίας, παραγωγής και εκμετάλλευσης περιεχομένου για την ελεύθερη, τη συνδρομητική τηλεόραση και το διαδίκτυο. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πρωτίστως στις ανά τον κόσμο αγορές, εκκινώντας από την αγορά των Βαλκανίων και φτάνοντας μέχρι και το Λονδίνο. Πρόκειται για την εταιρεία της οποίας ηγείται ο Πέτρος Μπούτος, που σχεδιάζει τη δημιουργία τηλεοπτικών προϊόντων, με ελληνικό στίγμα, διεθνή απήχηση και υψηλή στόχευση.

Οταν πριν από μερικά χρόνια το περιοδικό Monocle έκανε το πρώτο από τα εκτενή ρεπορτάζ του για τη πρωτοφανή δύναμη του τούρκικων σίριαλ και τη διείσδυσή τους σε μαζικά κοινά (εστιάζοντας τόσο στην επιχειρηματική επιτυχία του εγχειρήματος, όσο και στον δυνατό προβολέα που ρίχνουν στην Τουρκία και στην αστραπιαία και αδιαμεσολάβητη νέα διπλωματία υπέρ της χώρας), είχα αναρωτηθεί αν θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα, η ελληνική παραγωγή να επιχειρήσει ανάλογα ανοίγματα. Για να πάρω την απάντηση σήμερα, εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης που έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά η χώρα. Ναι, μπορεί!

Mπορούν τα... μυρμήγκια του ΑΝΤ1 να επαναλάβουν το τουρκικό θαύμα και να κυριαρχήσουν ελληνικά σίριαλ στη διεθνή αγορά; | iefimerida.gr 0

Τουλάχιστον έτσι προκύπτει από τη συνομιλία με τον πάντα ιδιαιτέρως φειδωλό Πέτρο Μπούτο, τον πρώην διευθυντή προγράμματος του Mega που από την 1η Ιανουαρίου βρέθηκε να ηγείται της Production Ants, μιας εταιρείας με πέντε υπαλλήλους μέχρι στιγμής (θα γίνουν 10 μέχρι το τέλος του έτους) και ένα ΔΣ που αποτελείται από τους Πέτρο Μπούτο και Θοδωρή Κυριακού. Η εταιρεία θα δημιουργήσει σίριαλ, με εστίαση στο δραματικό περιεχόμενο, με ατμόσφαιρα θρίλερ ή εγκλήματος, αφού πουλάει περισσότερο από το κωμικό – ίσως επειδή το χιούμορ αποτελεί ακόμη ένα ιδιαίτερο ιδιοσυγκρασιακό χαρακτηριστικό, όταν δεν αναφερόμαστε βέβαια στο αμερικανικό στερεότυπο.

First we'll take Marousi – then the world
Σίριαλ με Ελληνες, αλλά και με ξένους ηθοποιούς, με ιδέες κυρίως Ελλήνων σεναριογράφων και κάποια σενάρια τελικής επεξεργασίας από σημαντικούς ξένους σεναριογράφους «αν θες να απευθυνθείς στην αγορά του Λονδίνου -και δεν εννοώ βέβαια στους μεγάλους, όπως το ΒΒC ή το Channel 4- πρέπει να πας με έναν σεναριογράφο και σκηνοθέτη που ήδη ξέρουν και εμπιστεύονται». Οσο μοναδικός και δημοφιλής και αν είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης στην ελληνική τηλεόραση, δεν ισχύει το ίδιο για την αγγλική. Ομως τα Βαλκάνια, η Τουρκία και βέβαια η ίδια η ελληνική αγορά επιτρέπει εξαρχής την επιστράτευση όλου του ελληνικού δυναμικού, που έχει ιδιαίτερο ταλέντο, όπως παραδέχεται ο Πέτρος Μπούτος.

Με το γραφείο στο Μαρούσι να λειτουργεί ήδη και δύο ακόμα να ετοιμάζονται να ανοίξουν εντός του έτους, σε Σερβία και αργότερα Σλοβενία, η δημιουργία περιεχομένου για ελεύθερη τηλεόραση, pay tv και ίντερνετ έχει ήδη ένα ικανό ηχείο και ανοιχτές προσβάσεις σε όλες τις χώρες όπου διαθέτει παρουσία ο όμιλος ΑΝΤ1 και όπου θα υπάρχουν δεδομένα έσοδα. «Με πιέζουν να ετοιμάσω παραγωγές και για τον ANT1» αστειεύεται ο Πέτρος Μπούτος. Η αλήθεια είναι πως πέρα από τον ΑΝΤ1 θα δημιουργηθούν σειρές και για άλλα ελληνικά κανάλια. Η εκτίμησή του είναι σαφής: η δημιουργία του Production Ants δεν αφορά τον υπάρχοντα ανταγωνισμό μεταξύ των καναλιών, αλλά μπορεί να ευνοήσει όλη την αγορά.

Mπορούν τα... μυρμήγκια του ΑΝΤ1 να επαναλάβουν το τουρκικό θαύμα και να κυριαρχήσουν ελληνικά σίριαλ στη διεθνή αγορά; | iefimerida.gr 1

Ηδη είναι προχωρημένες οι συζητήσεις με δύο αγγλικές εταιρείες για να γίνουν συμπαραγωγές, ενώ το σίριαλ «Εκδρομή» που είχε ήδη αρχίσει τα γυρίσματα, εντάχθηκε στην εταιρεία – θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Εχει άλλωστε χαρακτηριστικά που αποτελούν ζητούμενα των παραγωγών που ετοιμάζονται: δραματικό περιεχόμενο στο όριο του θρίλερ και γυρίσματα αποκλειστικά στη Νάουσα, στο Βέρμιο.

Μεταγλωττίζοντας τα ελληνικά
Φανταστείτε λοιπόν, όπως 85 εκατομμύρια άτομα βλέπουν το τουρκικό σίριαλ Nour (διαβάζω σε πρόσφατο ρεπορτάζ, πάλι στο Monocle), να υπάρξουν κάποια εκατομμύρια τηλεθεατών στο εξωτερικό που θα βλέπουν ελληνικά σίριαλ, θα ακούν την ελληνική γλώσσα και θα διαβάζουν τους διαλόγους ή την αφήγηση στους υπότιτλους.

Ο Πέτρος Μπούτος εξηγεί πως θα υπάρχουν προδιαγραφές υψηλής τεχνολογίας HD και παροχή ηχητικής μπάντας για μεταγλωττίσεις, voice over κ.ο.κ. Ο στόχος είναι η δημιουργία σίριαλ στο 1/5 του κόστους των τουρκικών σειρών, με ιδιαίτερα ευπρόσωπο αποτέλεσμα που θα τα κάνει ελκυστικά. «Βέβαια αν δεν κουμπώσει η παραγωγή στο 70% με 80% του κόστος δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή της». Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι ένα επεισόδιο του Σουλεϊμάν κοστίζει περί το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Mπορούν τα... μυρμήγκια του ΑΝΤ1 να επαναλάβουν το τουρκικό θαύμα και να κυριαρχήσουν ελληνικά σίριαλ στη διεθνή αγορά; | iefimerida.gr 2

Μια νέα επιχειρηματική κίνηση που στοχεύει στην εξωστρέφεια. Τη στιγμή που η προσέλκυση ξένων παραγωγών για να γυρίσουν τις ταινίες τους στην Ελλάδα -φέρνοντας χρήμα και θέσεις εργασίας στην αγορά και βέβαια τουρισμό- είναι κεντρικά ζητούμενα, ο ΑΝΤ1 μπαίνει σε αυτή τη συνθήκη με τον τρόπο που ο ίδιος γνωρίζει. «Φυσικά το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στις ξένες εταιρείες για να έρθουν στην Ελλάδα να γυρίσουν ταινίες. Στην Κροατία για παράδειγμα υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Το κόστος για να γυριστεί μια ξένη ταινία εκεί είναι μικρότερο κατά 30% σε σχέση με την Ελλάδα.»

Το αρχαίο δράμα ακόμα πουλάει
Τα πάντα βέβαια -ή, σχεδόν τα πάντα- θα κριθούν από το περιεχόμενο. Εδώ ο Πέτρος Μπούτος αναφέρεται στο ελληνικό στίγμα. Ποιο είναι αυτό; Μπορεί και αισθητικά να ανταγωνιστεί η ελληνική τηλεοπτική την τούρκικη. «Φυσικά. Οταν λέμε ελληνικό στίγμα αναφερόμαστε και στο περιβάλλον. Στην Ελλάδα υπάρχει μοναδικός πλούτος, μπορούν να γίνουν γυρίσματα σε όλη τη χώρα». Το ελληνικό στοιχείο αφορά, όμως, και στο περιεχόμενο: «Η αρχαία δραματουργία θα αξιοποιηθεί. Ιστορίες που θα έχουν σχέση με αυτή τη δραματουργία, ακόμη και με άμεση αναφορά». «Δηλαδή, χλαμύδες;» τον ρωτάω. «Οχι, χλαμύδες όχι, δεν θα φτάσουμε εκεί» απαντά.

Καθώς τα γυρίσματα για την «Εκδρομή» είναι σε εξέλιξη και οι διεργασίες με τις δυο αγγλικές εταιρείες στο τελικό στάδιο, ήδη από το φθινόπωρο η Production Ants θα κάνει μια ακόμα κίνηση. Θα πραγματοποιήσει σεμινάρια και master class για Ελληνες σεναριογράφους με διδάσκοντες σημαντικούς σεναριογράφους του εξωτερικού. Θα γίνει μια ανοιχτή πρόσκληση, θα επιλεγούν περίπου δέκα Ελληνες και στη συνέχεια θα εκπαιδευτούν για ένα διάστημα 4 με 6 εβδομάδων δίπλα στους ξένους. Θα αναπτύξουν την αρχική τους ιδέα, θα σχεδιάσουν τους χαρακτήρες, κάθε πτυχή των επεισοδίων. Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν, ενώ η δυνατότητα χρήσης της εξελιγμένης ιδέας, το option θα ανήκει στην Production Ants.

Mπορούν τα... μυρμήγκια του ΑΝΤ1 να επαναλάβουν το τουρκικό θαύμα και να κυριαρχήσουν ελληνικά σίριαλ στη διεθνή αγορά; | iefimerida.gr 3

Αν και δεν θεωρεί πιθανό ο Πέτρος Μπούτος να δούμε στη σκηνοθεσία αυτών των παραγωγών ονόματα όπως ο Παντελής Βούλγαρης, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με μερικούς από τους νέους κινηματογραφιστές – αν και αναγνωρίζει ότι ονόματα όπως ο Οικονομίδης ή ο Λάνθιμος έχουν μάθει να δουλεύουν πλέον με συνθήκες υψηλού κόστους, χάρη και στις παραγωγές του Faliro House.

Θα μιλήσει άραγε ελληνικά η... οθόνη σε χώρες του εξωτερικού; Θα δημιουργηθούν ορδές τηλεθεατών που θα νιώσουν οικειότητα με το ελληνικό στοιχείο; Θα γίνει η Αθήνα διεθνής εμμονή, όπως η Κωνσταντινούπολη. «Ναι, θα κατακτήσουμε τον κόσμο» λέει σκωπτικά ο Πέτρος Μπούτος. Αν και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι δουλεύει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ