Ο Χριστόφιας είχε «απολογηθεί» στον Ασσάντ για την κατάσχεση των εκρηκτικών - iefimerida.gr

Ο Χριστόφιας είχε «απολογηθεί» στον Ασσάντ για την κατάσχεση των εκρηκτικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Σημερινή" αποκαλύπτει ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, είχε «απολογηθεί» στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασσαντ για την κατάσχεση του φορτίου εκρηκτικών, που ανατινάχθηκαν στη ναυτική βάση στο Μαρί, ενώ τον διαβεβαίωνε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα το παρέδιδε σε οποιανδήποτε χώρα ή Οργανισμό, εκτός από τη Συρία ή το Ιράν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για το πρακτικό συνάντησης του Δημήτρη Χριστόφια με το Σύρο ομόλογο του, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 2009 στη Δαμασκό.

Το έγγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι συνολικής έκτασης οκτώ σελίδων και πρόκειται για πρακτικό που ετοιμάστηκε από το διπλωμάτη του Προεδρικού Γραφείου Ιάκωβο Γεωργίου. Περιλαμβάνει δε τα όσα φέρονται να διαμείφθηκαν μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Προέδρου της Συρίας στις 31 Αυγούστου το 2009 στη Δαμασκό, όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του κ. Άσσαντ, συνοδευόμενος από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον τότε Υπουργό Συγκοινωνιών Νίκο Νικολαΐδη.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως φέρεται να καταγράφεται στο πρακτικό, συζητήθηκαν τα θέματα του Κυπριακού, της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, η ακτοπλοϊκή σύζευξη Λατάκειας-Αμμοχώστου και το ψήφισμα για τα Υψώματα Γκολάν εντός του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρακτικό κατατέθηκε ήδη ενώπιον του Πόλυ Πολυβίου, που διεξάγει έρευνα για το θέμα του Μαρί και θεωρείται ότι "ανήκει στον στενό πυρήνα των εγγράφων" που καταλήγουν στον Πρόεδρο.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του με τον Σύρο Πρόεδρο έκανε ένα "διπλωματικό ελιγμό σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την Κυπριακή Δημοκρατία".

"Αν η κυβέρνηση ήθελε να σταλούν τα πυρομαχικά στη Συρία, δεν θα σταματούσε το πλοίο", είπε ο εκπρόσωπος σχολιάζοντας την ουσία των αποκαλύψεων της "Σημερινής".

Αναφερόμενος στη συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Μπασάρ Αλ Ασσαντ, ο εκπρόσωπος είπε ότι πραγματοποιήθηκε σε δύσκολη χρονική συγκυρία για τις σχέσεις Κύπρου-Συρίας.

"Ηταν τότε που καταβάλλονταν προσπάθειες να σταματήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή Συρίας - κατεχομένων, ενώ θέλαμε να κρατήσουμε καλές τις σχέσεις μας με τη Δαμασκό και το Ιράν, λόγω του ρόλου που διαδραματίζουν στην ισλαμική διάσκεψη", είπε ο εκπρόσωπος.

"Δυστυχώς συνεχίζεται η προσπάθεια, μέσα από αποσπασματικές διαρροές στον Τύπο, να βγουν συμπεράσματα, τα οποία κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι", πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου και ανέφερε περαιτέρω ότι ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν μόνο από την αξιολόγηση ολόκληρου του υλικού που αφορά στην έκρηξη στο Μαρί.

Συγκέντρωση «αγανακτισμένων» πολιτών σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο

Οι "αγανακτισμένοι" πολίτες συνεχίζουν την πορεία 300 χιλιομέτρων, στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου, πορεία που θα καταλήξει απόψε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση.

Η πορεία άρχισε την περασμένη Πέμπτη από την Πάφο και πέρασε από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και από πολλά χωριά, καθώς και από το σημείο της έκρηξης στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".

Εκπρόσωπος των "πεζοπόρων" δήλωσε ότι σκοπός της πορείας είναι η απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς της βάσης. Πρόσθεσε ότι εν αναμονή συνάντησής τους με τον Πρόεδρο Χριστόφια οι 'πεζοπόροι' θα διανυκτερεύσουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

"Αύριο το πρωί ελπίζουμε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δεχθεί την αντιπροσωπεία μας, έστω και για δέκα λεπτά", είπε ο εκπρόσωπος.

Οι "πεζοπόροι" αρνήθηκαν να έχουν συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επιμένοντας να γίνει δεκτή αντιπροσωπεία τους από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ