ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Πατέρες ανηλίκων -Τα παράθυρα για πρόωρη συνταξιοδότηση

Πατέρες ανηλίκων -Τα παράθυρα για πρόωρη συνταξιοδότηση

Tη δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη με μειωμένα όρια ηλικίας σε άντρες που έχουν ανήλικα παιδιά δίνει μια σειρά διατάξεων. Κυρίως αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ευκαιρείες εξόδου, έστω και πιο περιορισμένες δίνονται και στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και σε όσους βρίσκονται στα λεγόμενα ειδικά ταμεία. Αναγκαία προϋπόθεση για όλους, είναι, βέβαια, η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2012.Όπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, στην εφημερίδα «Το Εθνος», προβλέπονται τα εξής:

  • Δημόσιο

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι άντρες με ανήλικα τέκνα που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Κρίσιμος χρόνος για την κατοχύρωση του σχετικού δικαιώματος είναι η συμπλήρωση 25ετίας.

Κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών είναι απαραίτητο να υφίσταται αθροιστικά και ανηλικότητα του τέκνου. Σε περίπτωση που το δικαίωμα «κλειδώνει» το 2011, η έξοδος γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55. Εφόσον και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και στους δύο.

  • ΙΚΑ και ειδικά ταμεία

Περιορισμένες είναι οι ευκαιρίες εξόδου για τους άντρες με ανήλικα τέκνα. Σε δύο μόνο περιπτώσεις προβλέπονται μειωμένα όρια και συνταξιοδότησης:

α. Χήροι πατέρες ανηλίκων θεμελιώνουν δικαίωμα με 5.500 ημέρες ασφάλισης και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου.
β.Πατέρες ανάπηρων τέκνων.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.