Λαϊκές αγορές με τιμές... μπουτίκ για να βγουν τα σπασμένα της απεργίας -Πιο ακριβά και από τα σούπερ μάρκετ [εικόνες] - iefimerida.gr

Λαϊκές αγορές με τιμές... μπουτίκ για να βγουν τα σπασμένα της απεργίας -Πιο ακριβά και από τα σούπερ μάρκετ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το ξανάνοιγμα των λαϊκών αγορών, μετά την πολυήμερη απεργία, κάποιοι έσπευσαν να ρεφάρουν, πουλώντας, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις τους, σε υψηλές για την εποχή τιμές και σε ορισμένες περιπτώσεις ακριβότερα και από τα σούπερ μάρκετ.

Το πρωί της Πέμπτης τα φασολάκια στην λαϊκή αγορά Τήνου και Σποράδων στην Κυψέλη πωλούνταν προς 2,98-3,50 ευρώ το κιλό, όταν την ίδια ώρα μεγάλο σούπερ μάρκετ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη τα είχε 2,25 ευρώ και η Βαρβάκειος Αγορά 1,49-1,99 ευρώ το κιλό.

Οι μελιτζάνες φλάσκες στη λαϊκή είχαν 1-1,20, στο σούπερ μάρκετ 1,30 και στη Βαρβάκειο 0,59 ευρώ, ενώ οι τσακώνικες 1,48-2,20 στη λαϊκή, 2,10 στο σούπερ μάρκετ και 1,40 στη Βαρβάκειο.

Σε μία άλλη μεγάλη σειρά προιόντων, η σύγκριση των τιμών θολώνει ακόμα περισσότερο το μύθο ότι οι λαϊκές πουλάνε τα καλύτερα και τα φθηνότερα. Τα πορτοκάλια για παράδειγμα, στη λαϊκή είχαν 0,40-90 ευρώ το κιλό, 0,52-0,58 στο σούπερ μάρκετ και 0,49 στη Βαρβάκειο, ενώ οι πατάτες 0,64 στη λαϊκή, 0,62-0,90 στο σούπερ μάρκετ και 0,49 στη Βαρβάκειο. Σε πολλά άλλα προϊόντα οι διαφορές της τιμής είναι ασήμαντες και εκείνο που μένει, είναι η ποιότητα που κι αυτή συζητείται, άν σκεφθεί κανείς ότι και τα σούπερ μάρκετ πουλάνε πια λαχανικά ημέρας.Στη λαϊκή της φτωχής πλέον περιοχής της Κυψέλης, είδαμε επίσης τιμές εφάμιλλες των συνοικιακών οπωροπωλείων, όπως 2 ευρώ για το μπρόκολο, 2,50 για τις φράουλες καί 3,50 ευρώ για τα βερύκοκα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού , η κατά περίπτωση διαπίστωση υψηλότερων τιμών στις λαϊκές, σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ, οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Τέτοιοι είναι η άποψη ότι οι λαικές πουλάνε πιο φρέσκα προιόντα, το γεγονός ότι στις λαϊκές δραστηριοποιούνται και έμποροι και η διαπραγματευτική δύναμη των σούπερ μάρκετ που επιτυγχάνουν χαμηλότερες τιμές λόγω όγκου αγορών.Οι λαϊκές αγορές εξακολουθούν να έχουν την πρώτη θέση μεταξύ των καναλιών πώλησης οπωροκηπευτικών με μερίδιο 58%, αλλά με πτωτική τάση. Ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ με 32%, ενώ τα παραδοσιακά οπωροπωλεία διατηρούν πλέον μόλις το 10% της λιανικής διάθεσης οπωροκηπευτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εραγσιών από την πώληση οπωροκηπειτικών σε οκτώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση (5%) τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ακρίβεια τιμές προϊόντων λαϊκές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ