Οι σκύλοι είναι εξυπνότεροι από τις μαϊμούδες: 10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα οικόσιτα ζώα

Οι σκύλοι και οι γάτες αποτελούν τα αγαπημένα κατοικίδια των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων. Ωστόσο, εκτός από μία χαριτωμένη συντροφιά, η ύπαρξη τους έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι είναι συχνά και απαραίτητη για τον άνθρωπο.

Την διαχρονική σημαντικότητα των τετράποδων φίλων μας στη ζωή του ανθρώπου, επισημαίνει και ο ερευνητής και συντάκτης του περιοδικού Science, Ντέιβιντ Γκριμ, στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Οικόσιτα ζώα: Η εξελισσόμενη σχέση μας με τις γάτες και τα σκυλιά»

Ακολουθούν μερικά στοιχεία από το βιβλίο που αποκαλύπτουν την βαθύτερη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα.

Περισσότερα σπίτια έχουν σκυλιά και γάτες παρά παιδιά
Σχεδόν 150 εκατομμύρια γάτες και σκύλοι ζουν στις ΗΠΑ, ένα για κάθε δύο άτομα. Η υιοθεσία κατοικιδίων έχει τετραπλασιαστεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν ο ρυθμός αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού έχει απλώς διπλασιαστεί.

Οι γάτες δεν κατάγονται από την Αίγυπτο
Οι ιστορικοί για καιρό πίστευαν ότι οι γάτες εξημερώθηκαν στην Αρχαία Αίγυπτο 4.000 χρόνια πριν, με βάση την εμφάνιση των αιλουροειδών στην τέχνη της εποχής. Ωστόσο, πρόσφατες αρχαιολογικές και γενετικές ενδείξεις δείχνουν ότι οι γάτες προέρχονται από την περιοχή που είναι σήμερα το Ισραήλ, η Τουρκία και το Ιράκ και ότι εξημερώθηκαν για πρώτη φορά σχεδόν 10.000 χρόνια πριν, περίπου 5.000 χρόνια πριν από τον Αιγυπτιακό πολιτισμό.

Τα σκυλιά είναι πιο έξυπνα από τους χιμπατζήδες
Μπορεί να είναι πρωτεύοντα θηλαστικά και οι πλησιέστεροι συγγενείς μας, ωστόσο τα σκυλιά είναι εξυπνότερα. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν δείξετε κάτι, το σκυλί θα το καταλάβει και θα κοιτάξει προς την κατεύθυνση που δείχνετε και σε μικρότερο ποσοστό και οι γάτες. Αντίθετα οι χιμπατζήδες είναι πιθανό να μην προσέξουν καν την κίνηση σας. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά και οι γάτες έχουν μια στοιχειώδη «θεωρία του νου», την ικανότητα να διαισθανθούν τι σκέφτεται ο άλλος.

Οι σφαγές γατών στην Ευρώπη πυροδότησε την επιδημία της πανούκλας
Στις αρχές του 13ου αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος IX εξέδωσε ένα διάταγμα, στο οποίο συνέδεσε τις γάτες με τη μαγεία και τον Σαταν.ά. Οπως ήταν φυσικό, ακολούθησαν αιώνες με σφαγές, λιθοβολισμούς και καύσεις των αιλουροειδών στην πυρά. Η παραλίγο εξαφάνιση του είδους, διατάραξε την τροφική αλυσίδα και επέτρεψε στους αρουραίους να πολλαπλασιαστούν πέρα από κάθε προηγούμενο, μεταφέροντας το μικρόβιο της Μαύρης Πανώλης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έθαβαν τα σκυλιά τους σε ανθρώπινα νεκροταφεία
Οσο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τις γάτες τους, άλλο τόσο οι αρχαίοι Ρωμαίοι σέβονταν τα σκυλιά τους και τα έθαβαν με τιμές σε ανθρώπινα νεκροταφεία, ενώ συνέθεταν συγκινητικά εγκώμια για την απώλεια τους.

Η άμμος για γάτες δεν είχε εφευρεθεί μέχρι το 1947
Οι γάτες και οι σκύλοι δεν έγιναν αμέσως οικόσιτα ζώα. Η εμφάνιση των σαμπουάν για ψύλλους και των αντιπαρασιτικών το 1800 έφερε τα σκυλιά μέσα στο σπίτι, ωστόσο οι γάτες έγιναν επίσημα οικόσιτες μετά το 1947, που δημιουργήθηκε η άμμος για γάτες.

Νομικά τα σκυλιά και οι γάτες είναι ιδιοκτησία
Ακόμα κι αν βλέπουμε τα κατοικίδια ζώα μας ως μέλη της οικογένειας και ως «χνουδωτά μωρά», ο νόμος τα βλέπει ως ιδιοκτησία. Ωστόσο πριν από έναν αιώνα η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη, αφού τα ζώα ήταν νομικά αόρατα και μπορούσαν να κλαπούν ή να θανατωθούν χωρίς καμία επίπτωση.

Οι περισσότεροι θα ρίσκαραν τη ζωή τους για τα ζώα τους
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων τα βλέπουν ως παιδιά τους και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 90% απάντησε ότι δεν θα δίσταζε να ρισκάρει τη ζωή του για να τα προστατεύσει.

Τα κατοικίδια διασώζονται σε φυσικές καταστροφές
Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που δεν υπάκουσαν στις προειδοποιήσεις εκκένωσης κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα έμειναν πίσω λόγω των κατοικίδιων ζώων τους και πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Στον απόηχο της καταιγίδας , το Κογκρέσο υποχρέωσε με νόμο τους οργανισμούς διάσωσης να φροντίζουν εξίσου για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Τα σκυλιά είχαν δικηγόρους
Υπήρξαν τουλάχιστον τρεις δικαστικές υποθέσεις από το 2007, όπου ένας δικαστής εκπροσώπησε νομικά ένα σκυλί. Το 2012 , για παράδειγμα , ένας δικαστής στη Τζόρτζια ανέθεσε σε δικηγόρο την υπεράσπιση ενός πίτμπουλ που είχε καταδικαστεί σε θανάτωση για επίθεση σε ένα μικρό παιδί. Ο δικηγόρος υποστήριξε με επιτυχία τον τετράποδο πελάτη του, ο οποίος τώρα ζει σε ένα καταφύγιο ζώων στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κατοικίδια σκύλοι ζώα γάτες οικόσιτα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ