Η ζωή στον δρόμο: Καταρρίπτοντας τους 7 πιο συνηθισμένους μύθους για τους άστεγους - iefimerida.gr

Η ζωή στον δρόμο: Καταρρίπτοντας τους 7 πιο συνηθισμένους μύθους για τους άστεγους

Η ζωή στον δρόμο: Καταρρίπτοντας τους 7 πιο συνηθισμένους μύθους για τους άστεγο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η οικονομική κρίση έχει δυστυχώς οδηγήσει πολύ περισσότερο κόσμο και ειδικά νέους στην οικονομική καταστροφή, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των αστέγων. Οι «τακτοποιημένοι» άνθρωποι της πόλης βλέπουν τους άστεγους απαξιωτικά, θεωρώντας ότι ξεφεύγουν από τις κοινωνικές νόρμες, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι τεράστιο λάθος.

Οι ανάγκες τους και ο τρόπος ζωής τους δεν απέχουν καθόλου από αυτόν του μέσου πολίτη, με τη διαφορά ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους αυτές το ίδιο εύκολα.

Ωστόσο, ο κοινωνικός ρατσισμός που συχνά αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, έχει οδηγήσει στην δημιουργία ορισμένων «αστικών μύθων» για τους άστεγους, οι οποίοι ωστόσο είναι εντελώς αβάσιμοι.

Μύθος 1: Ολοι οι άστεγοι ζουν στο δρόμο
Οι άνθρωποι που ζουν στα αυτοκίνητά τους είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του άστεγου πληθυσμού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τουλάχιστον 30 % των αστέγων, ζουν στα οχήματά τους Εκείνοι που ζουν σε αυτοκίνητα είναι συνήθως οι «νεοάστεγοι» άτομα που, ακόμα κρατούν στοιχεία της προηγούμενης ζωής τους.

Μύθος 2: Οι άστεγοι σχετίζονται με ψυχικές ασθένειες ή χρήση ουσιών
Παραδοσιακά, ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι οι άστεγοι είναι είτε ψυχικά ασθενείς, είτε αλκοολικοί, είτε χρήστες ναρκωτικών. Ωστόσο κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού ένα μεγάλο μέρος των αστέγων, αποφασίζουν να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Μύθος 3: Οι άστεγοι απολαμβάνουν τον τρόπο ζωής τους
Με τον ίδιο τρόπο που οι άνεργοι απαντούν ότι «βρίσκονται σε διακοπές» γιατί νιώθουν άβολα να πουν την αλήθεια, έτσι και αρκετοί άστεγοι που ζουν στα αυτοκίνητα τους, υποστηρίζουν ότι το κάνουν από επιλογή. Ωστόσο κάτι τέτοιο προφανώς δεν είναι αλήθεια.

Μύθος 4: Δεν φροντίζουν τον εαυτό τους.
Τα δημοτικά μπάνια παρέχουν στον άστεγο ένα μέρος για να κάνει ντους και να παραμείνει καθαρός. Επίσης, ειδικά στο εξωτερικό, οι δημόσιες βιβλιοθήκες παρέχουν ζεστασιά το χειμώνα, κλιματισμό το καλοκαίρι, καθώς και δωρεάν δημόσια λουτρά όλο το χρόνο. Είναι ανοικτές για το κοινό και κανείς δεν θα ενοχληθεί από έναν άστεγο που κάθεται στη γωνία διαβάζοντας ένα βιβλίο, ενώ υπάρχουν και δωρεάν υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Μύθος 5: Θέλουν μόνο χρήματα και φαγητό
Οπως εξηγεί ο Μαρκ Χόβαρθ, πρόεδρος της οργάνωσης για τους άστεγους «The Invisible People», οι άστεγοι δεν είναι κατά κανόνα ζητιάνοι. Πολλές φορές είναι πολύ πιο χρήσιμο για αυτούς να τους δώσετε κουβέρτες και κάλτσες, γιατί τα βράδια του χειμώνα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα.

Μύθος 6: Μόνο οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια
Οι άστεγοι έχουν πολλές φορές μαζί τους και ζωάκια, συνήθως σκυλιά, τα οποία βιώνουν την καινούργια κατάσταση μαζί με τα αφεντικά τους. Στο εξωτερικό υπάρχουν οργανώσεις που φροντίζουν δωρεάν για την καθαριότητα και υγεία των κατοικιδίων των αστέγων, αφού αποτελούν πιστοί σύντροφοι και προστάτες στις δυσκολίες αυτού του τρόπου ζωής.

Μύθος 7: Δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο
Το δωρεάν ίντερνετ σε ορισμένες πόλεις μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη βοήθεια, αφού τους διευκολύνει να βρουν ασφαλή σημεία στην πόλη, δημοτικά συσσίτια, ή ακόμη και να αναζητήσουν εργασία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ