Πόσους πάγους έχει ο πλανήτης; Σχεδόν 200.000 παγετώνες κατέγραψαν οι ερευνητές - iefimerida.gr

Πόσους πάγους έχει ο πλανήτης; Σχεδόν 200.000 παγετώνες κατέγραψαν οι ερευνητές

Πόσους παγετώνες έχει ο πλανήτης; Σχεδόν 200.000 κινούνται ελεύθερα στη θάλασσα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους παγετώνες τις Γης κατέγραψε για πρώτη φορά διεθνής ομάδα επιστημόνων υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Μπόλντερ στο Κολοράντο και του Τρέντ στο Οντάριο του Καναδά.

Οι ερευνητές κατέγραψαν περίπου 198.000 παγετώνες, οι οποίοι καλύπτουν μία συνολική έκταση 727.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ισοδυναμεί με την έκταση του Τέξας.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, αν ποτέ έλιωναν τελείως οι πάγοι της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 63 μέτρα.

Δυστυχώς, οι παγετώνες είναι πιο ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή και λιώνουν πιο εύκολα. Σήμερα, εκτιμάται ότι το σταδιακό λιώσιμο των παγετώνων συνεισφέρει περίπου στο 1/3 της παρατηρούμενης ανόδου της στάθμης των θαλασσών, ενώ τα άλλα 2/3 προέρχονται από το πιο αργό λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας και από τη θερμική διόγκωση των νερών των ωκεανών.

Μέσα στον επόμενο αιώνα αναμένεται μεγάλη συρρίκνωση των παγετώνων, λόγω της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας και σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέλιξη αυτή, θα αυξήσει τους κατά τόπους κινδύνους για αιφνίδιες πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ