Μπορούν τελικά οι κατσαρίδες να επιβιώσουν σε πυρηνική έκρηξη; [βίντεο] - iefimerida.gr

Μπορούν τελικά οι κατσαρίδες να επιβιώσουν σε πυρηνική έκρηξη; [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κατσαρίδες είναι βρόμικες, επιβλαβείς για την υγεία και σίγουρα σιχαμένες. Οσο για την ανθεκτικότητα τους, ένας συνηθισμένος αστικός μύθος υποστηρίζει ότι μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και από πυρηνική έκρηξη. Κατά πόσο, όμως, κάτι τέτοιο πλησιάζει την πραγματικότητα;

Ο Δρ. Τζιμ Φέντερικς του Εθνικού Συνδέσμου Διαχείρισης Επιβλαβών Οργανισμών, μιλώντας στο Business Insider, εξηγεί πώς λειτουργεί το κάθε είδος κατσαρίδας, τι ανθεκτικότητα έχει πραγματικά και πώς μπορείτε να τις ξεφορτωθείτε από το σπίτι σας, χωρίς να το κάνετε... Χιροσίμα.

Μιλώντας στο Business Insider, ο Φέντερικς, εξηγεί ότι οι κατσαρίδες δεν είναι βρόμικες ως ζώα, αφού παράγουν κάθε στιγμή ένα υγρό που καθαρίζει ολοκληρωτικά το σώμα τους. Ωστόσο μεταφέρουν πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς, λόγω του ανθυγιεινού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.

Υπάρχουν 4 γενικά είδη κατσαρίδας ωστόσο, το πιο συνηθισμένο είδος είναι η λεγόμενη «Γερμανική», η κλασική καφέ «οικόσιτη» κατσαρίδα. Πώς μπορούμε, όμως, να την ξεφορτωθούμε και αυτή και όλους τους συγγενείς της ανεξαρτήτου είδους και χρώματος;

Η απάντηση του Φέντερικς είναι απλή: Καθαρίστε! Οπως αναφέρει στη συνέντευξη του στο Business Insider, οι κατσαρίδες, όπως και κάθε «αδέσποτο» ζώο, χρειάζονται φαγητό, νερό και καταφύγιο για να ζήσουν. Ετσι αν δεν τις ταΐζετε δεν θα συγκατοικήσετε. Μαζέψτε τα ψίχουλα, κλείστε καλά τα τρόφιμα σε τάπερ που κλειδώνουν τις οσμές και σφραγίστε τις εισόδους και τις αποχετεύσεις με σίτες.

Τέλος, αναφορικά με τον κλασικό μύθο της επιβίωσης τους από πυρηνική έκρηξη, ο Φέντερικς χαμογελώντας απαντάει ότι σε μία τέτοια περίπτωση, πρακτικά τίποτα δεν θα επιβιώσει, αλλά υπάρχει μία μικρή αλήθεια σε αυτόν τον μύθο.

ΟΙ κατσαρίδες είναι σε θέση να αντέξουν μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας, αφού λειτουργούν και μεγαλώνουν με πολύ παράξενο τρόπο.
Συγκεκριμένα, μεγαλώνουν ταχύτατα μέχρι ένα σημείο, μετά αποβάλουν τον εξωσκελετό τους και στη συνέχεια μεγαλώνουν ταχύτατα ξανά. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, η πυρηνική ενέργεια μπορεί να τις επηρεάσει.

Οι κατσαρίδες αντέχουν ιονίζουσα ακτινοβολία περίπου 10 φορές υψηλότερη από όσο αντέχουν οι άνθρωποι, αλλά στην πραγματικότητα ακόμα και αυτό το μέγεθος είναι μικρό.

Μία έκρηξη από περίπου 1.000 rads παρεμποδίζει σημαντικά την ικανότητα των κατσαρίδων να αναπαραχθούν, κάτι το οποίο θα αποβεί μοιραίο για το είδος τους εν τέλει. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1.000 rads ήταν η ακτινοβολία που δέχθηκαν περιοχές σε απόσταση 15 μίλια μακριά από τη Χιροσίμα αμέσως μετά την έκρηξη. Στα 6.400 rads, το 94% των «ανήλικων» κατσαρίδων θα πεθάνουν και στα 10.000 rads θα πεθάνουν και οι ενήλικες.

Και εδώ προκύπτει η απορία: Ποιοι θα «κληρονομήσουν» τη Γη μετά από πυρηνική έκρηξη; Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιπτώσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας, τα μόνα πλάσματα που έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν από τέτοια καταστροφή είναι:

Οι φρουτόμυγες που αντέχουν μέχρι 64.000 rads
Το σκαθάρι αλευριού που αντέχουν μέχρι 100.000 rads
Οι σφήκες Habrobracon που αντέχουν μέχρι 180.000 rads
και το βακτήριο Deinococcus radiodurans που αντέχει μέχρι 1.500.000 rads σε θερμοκρασία δωματίου και 3.000.000 rads σε συνθήκες παγετού

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ