Αυτό είναι το ελιξήριο της νεότητας: Ερευνητές βρήκαν τη συνταγή που «παγώνει» το χρόνο - iefimerida.gr

Αυτό είναι το ελιξήριο της νεότητας: Ερευνητές βρήκαν τη συνταγή που «παγώνει» το χρόνο

Αυτό είναι το ελιξήριο της νεότητας: Ερευνητές βρήκαν τη συνταγή που «παγώνει» τ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η φθορά του χρόνου και η σταδιακή γήρανση του σώματος, είναι ένα ζήτημα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολύ τους αισθητικούς και τους ερευνητές, οι οποίοι αναζητούν το μαγικό ελιξήριο που θα μπορέσει να ανατρέψει ή να φρενάρει αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το μυστικό συστατικό βρίσκεται στο σώμα μας.

Σύμφωνα με τρεις πρόσφατες έρευνες, η έγχυση αίματος νεαρών ποντικών στο σώμα των ηλικιωμένων, φαίνεται ότι μπορεί να αντιστρέψει πολλές από τις ψυχικές και σωματικές βλάβες του γήρατος.

Οι τρεις μελέτες, που δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο περιοδικό Nature Medicine and Science, αποδεικνύουν αναζωογονητική επίδραση στη μνήμη, τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την αίσθηση της όσφρησης.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, υπάρχουν παράγοντες στο νέο αίμα που δημιουργούν μία μορφή αναγέννησης στα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας. Εκτός από την αντιστροφή της κανονικής φθοράς της γήρανσης, οι μελέτες δείχνουν ότι το νέο αίμα μπορεί να βοηθήσει να αντιστραφεί η μείωση της γνωστικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

«Οι αλλαγές είναι εκπληκτικές όσον αφορά την αναζωογόνηση των ποντικών, τόσο στην περιφέρεια του σώματος και στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Ρούντολφ Τάνζι, καθηγητής νευρολογίας στο Χάρβαρντ και διευθυντής Γενετικής και Γήρανσης στην Ερευνητική Μονάδα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η μελέτη στο περιοδικό Nature Medicine , η οποία διεξήχθη από τον Σαούλ Βιλέδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, τον Τόνι Βις-Κόρει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τους συνεργάτες τους, βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες που έδειξαν ότι το νεαρότερο αίμα θα μπορούσε να διεγείρει την ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων του εγκεφάλου και νέων νευρώνων, ενώ η παροχή «ηλικιωμένου» αίματος σε νεαρά ποντίκια μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αλλοιώνοντας τις γνωστικές ικανότητες τους.

Όπως περιγράφεται στο έγγραφο Nature Medicine, οι ερευνητές χορήγησαν μέσω ένεσης στα ηλικιωμένα ποντίκια το πλάσμα του αίματος νέων ποντικών, δηλαδή το κιτρινωπό υγρό βάσης του αίματος όπου περιλαμβάνονται οι πρωτεΐνες και άλλα βασικά συστατικά.

Οσο για το μαγικό συστατικό συστατικό της αντιγήρανσης, πρόκειται για πρωτείνη. Οι πρωτεΐνες απενεργοποιούνται με τη θερμότητα και όταν οι επιστήμονες χορήγησαν ζεστό πλάσμα αίματος στα ηλικιωμένα ποντίκια δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση αποδεικνύοντας έτσι ότι το μυστικό ήταν στις πρωτεΐνες.

Η «μαγική» πρωτεΐνη ονομάζεται GDF11 και ήταν ήδη γνωστό ότι μειώνει τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζονται με την γήρανση. Αλλά στοιχεία έδειξαν ότι η GDF11 έχει παρόμοια επίδραση και σε άλλους ιστούς, ιδίως στους σκελετικούς μύες και στον εγκέφαλο.

«Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη αυτή πραγματικά ενεργεί με συντονιστικό τρόπο στους ιστούς» εξηγούν οι ερευνητές και ότι νέα φάρμακα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με στόχο μια «ενιαία κοινή πορεία» αντιμετωπίζοντας δυσλειτουργίες, μυϊκή αδυναμία, νευροεκφυλισμό, και καρδιακές νόσους που σχετίζονται με την ηλικία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ