Τουρίστες ρημάζουν το Αουσβιτς -Παίρνουν ό,τι βρουν μπροστά τους ως σουβενίρ [εικόνες] - iefimerida.gr

Τουρίστες ρημάζουν το Αουσβιτς -Παίρνουν ό,τι βρουν μπροστά τους ως σουβενίρ [εικόνες]

Τουρίστες ρημάζουν το Αουσβιτς -Παίρνουν ό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το επισκέπτονται γιατί θέλουν να βρεθούν σε έναν τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες ψυχές Εβραίων, αλλά την ίδια στιγμή δεν σέβονται το χώρο. To Αουσβιτς έχει πέσει θύμα των επισκεπτών, που βανδαλίζουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης ή το «γδύνουν» παίρνοντας μαζί τους ως σουβενίρ ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Κάποιοι χαράζουν τα ονόματά τους σε κρεβάτια και τοίχους, άλλοι ψάχνουν μανιωδώς τι θα μπορεί να τους θυμίζει για πάντα την επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Μηνύματα όπως «ήμουν εδώ» και «κάπνισα εδώ» είναι χαραγμένα σε κάθε δυνατή επιφάνεια. Αλλοι κλέβουν κομμάτια από συρματόπλεγμα ή ακόμη και από τις ράγες του τρένου που μετέφερε τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι υπάλληλοι του μουσείου, αδύναμοι μπροστά σε αυτό το... κύμα βανδαλισμών, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να διαφυλάξουν αυτό το μνημείο της ανθρώπινης θηριωδίας. Οπως αναφέρει η Daily Mail, υπήρξαν σκέψεις για τοποθέτηση συστήματος παρακολούθησης, αλλά κρίθηκε τελικά πως οι κάμερες θα κατέστρεφαν την αυθεντικότητα του χώρου.

Το Αουσβιτς δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, ανάμεσά τους πολλούς μαθητές σχολείων. Το σοκαριστικό όμως είναι ότι, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου, Πιοτρ Σιβίνσκι, δεν είναι μόνο οι νεαροί που κάνουν τους βανδαλισμούς. «Μερικές φορές είναι ακόμη και οι δάσκαλοί τους, ή άλλοι ενήλικες που θέλουν να πάρουν ένα σουβενίρ».

Τουρίστες ρημάζουν το Αουσβιτς -Παίρνουν ό,τι βρουν μπροστά τους ως σουβενίρ [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Τουρίστες ρημάζουν το Αουσβιτς -Παίρνουν ό,τι βρουν μπροστά τους ως σουβενίρ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Τουρίστες ρημάζουν το Αουσβιτς -Παίρνουν ό,τι βρουν μπροστά τους ως σουβενίρ [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Τουρίστες ρημάζουν το Αουσβιτς -Παίρνουν ό,τι βρουν μπροστά τους ως σουβενίρ [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ