Η Ρωσία αρχίζει να «αισθάνεται» την ουκρανική κρίση: Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη τους στη Μόσχα - iefimerida.gr

Η Ρωσία αρχίζει να «αισθάνεται» την ουκρανική κρίση: Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη τους στη Μόσχα

Η Ρωσία αρχίζει να «αισθάνεται» την ουκρανική κρίση: Οι τουρίστες γυρνούν την πλ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αργά αλλά σταθερά η Ρωσία αρχίζει να αισθάνεται τις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, καθώς, ήδη στον τουρισμό παρατηρείται μεγάλη πτώση στις ταξιδιωτικές κρατήσεις.Ο σύνδεσμος ρωσικών τουριστικών επιχειρήσεων (Ator) κατέγραψε πτώση της τάξης του 30% μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

«Εχουμε καταγράψει από τον Μάρτιο (του 2014) μια πτώση 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος του αριθμού των κρατήσεων τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάγια Λομίτζε, εκτελεστική διευθύντρια του συνδέσμου αυτού, ο οποίος εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού στη Ρωσία.

«Με την κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση, πολλοί τουρίστες φοβούνται για την ασφάλειά τους και τη συμπεριφορά του πληθυσμού απέναντί τους».

Από τη Γαλλία, για παράδειγμα, «καταγράψαμε τον Απρίλιο την ακύρωση πολλών χιλιάδων ταξιδιών που προβλεπόταν να γίνουν στα τέλη του Ιουνίου», σημείωσε η Λομίτζε.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, «πολλοί Αμερικανοί τουρίστες έχουν εξηγήσει την απόφασή τους να προχωρήσουν σε ακυρώσεις ταξιδιών επικαλούμενοι ότι διαφωνούν με την πολιτική της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση», διευκρίνισε η Λομίτζε.

«Αλλοι αντιθέτως εξέφρασαν την επιθυμία να έλθουν για να δουν αυτό που έχει συμβεί με τα δικά τους μάτια», πρόσθεσε η ίδια.

Το περασμένο φθινόπωρο καταγραφόταν ήδη πτώση του αριθμού των ταξιδιών ξένων τουριστών στη Ρωσία —σχεδόν 2,7 εκατ. το 2013—, η οποία αποδιδόταν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 10 ως 12% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την Λομίτζε, η οποία εξήγησε την τάση αυτή επικαλούμενη την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας που έχει υποστεί το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι.

Το ρωσικό νόμισμα έχει απολέσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του ευρώ και του δολαρίου τους τελευταίες μήνες, τάση που είχε αρχίσει να καταγράφεται στα τέλη του 2013 και ενισχύθηκε από την ουκρανική κρίση και τις απειλές για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, όπως εξάλλου επιταχύνθηκε κι η φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία.

Το 2006 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού (WTTC) είχε εκτιμήσει ότι η Ρωσία, η οποία διαθέτει τεράστιο δυναμικό όσον αφορά την προσέλκυση ταξιδιωτών χάρη στα πολυάριθμα ιστορικά μνημεία της, ανάμεσά τους και πολλά μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, αλλά και τα θέλγητρα του φυσικού της τοπίου, στοιχεία που παρέμεναν αναξιοποίητα για πολύ μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, θα γινόταν σταδιακά μια χώρα που θα κατατασσόταν στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των τουριστικών προορισμών, αν βελτίωνε τις ξενοδοχειακές και άλλες υποδομές για της για την υποδοχή τουριστών και απλοποιούσε τις διαδικασίες για τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ