Η πολιομυελίτιδα επιστρέφει - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Η πολιομυελίτιδα επιστρέφει - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πολιομυελίτιδα κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κάνει μάλιστα λόγο για κίνδυνο «παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία» μετά τη διάδοση της ασθένειας σε πολλές χώρες.
Ο ΠΟΥ είχε πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα έκτακτη σύνοδο για την πολιομυελίτιδα μετά την ανακάλυψη, τον Ιανουάριο, κρουσμάτων που εισήχθησαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ισημερινή Γουινέα. «Η απόφαση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν ομόφωνη», σύμφωνα με τον ΠΟΥ. "Αν δεν ελεγχθεί, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία την παγκόσμια εξάλειψη μιας από τις σοβαρότερες ασθένειες που θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε με τον εμβολιασμό", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαγωγής της πολιομυελίτιδας αφορά το Πακιστάν, το Καμερούν και τη Συρία. Ζητά από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση με εκστρατείες εμβολιασμού όσων πρόκειται να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες και να διατηρήσουν το μηχανισμό αυτό για τουλάχιστον έξι μήνες αφότου διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα εξαγωγής της ασθένειας. Οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία της ασθένειας και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.

Η πολιομυελίτιδα επιστρέφει - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας | iefimerida.gr 0

Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος που πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Μπορεί να επιφέρει την παράλυση μέσα σε μερικές ώρες και σε μερικές περιπτώσεις είναι θανάσιμη. Σε παλιότερες δεκαετίες, όταν δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα το εμβόλιο, η αρρώστεια αυτή είχε προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες σε χιλιάδες παιδιά.
Ο αριθμός των κρουσμάτων πάντως, έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 99% από το 1988, περνώντας από τα 350.000 στα 406 καταγεγραμμένα κρούσματα το 2013. Η μείωση αυτή είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη αυτής της νόσου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το 2014, δεν απομένουν παρά μόνο τρεις χώρες όπου η νόσος αυτή θεωρείται ενδημική, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και το Πακιστάν, ενώ το 1988 ήταν περισσότερες από 125.
"Εντούτοις η πολιομυελίτιδα συνεχίζει να διαδίδεται σε διεθνή κλίμακα από τις χώρες στις οποίες ενδημεί καθώς και από τις χώρες στις οποίες εμφανίζονται και πάλι κρούσματα", υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Η πολιομυελίτιδα επιστρέφει - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας | iefimerida.gr 1


Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο, κατά τη θεωρούμενη "χαμηλή περίοδο" μετάδοσης της πολιομυελίτιδας, έχουν εντοπισθεί τρεις νέες εκδηλώσεις εισαγόμενων κρουσμάτων πολιομυελίτιδας: στην Ασία (από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν), στη Μέση Ανατολή (από τη Συρία στο Ιράκ) και στην κεντρική Αφρική (από το Καμερούν στην Ισημερινή Γουινέα)", εξηγεί ο παγκόσμιος οργανισμός.
Εκφράζονται πάντως ορισμένοι φόβοι ότι η ασθένεια μπορεί ήδη να έχει επιστρέψει στον «αναπτυγμένο κόσμο». Πρόσφατα, οι γιατροί στις ΗΠΑ σήμαναν συναγερμό μετά τον εντοπισμό ενός υιού συγγενούς με αυτόν της πολιομυελίτιδας σε 20 παιδιά στην Καλιφόρνια.

Φωτογραφίες: Associated Press

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ