Ο συνασπισμός «Γέφυρες» των Τζήμερου- Σκυλακάκη προσφεύγει στο ΣτΕ για τον τηλεοπτικό χρόνο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο συνασπισμός κομμάτων «Γέφυρες Δημιουργία Ξανά - Θάνος Τζήμερος / Δράση - Θόδωρος Σκυλακάκης» και ζητάει να «παγώσει», να ανασταλεί και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, ενόψει των Ευρωεκλογών της 25 Μαΐου 2014.

Ειδικότερα, με την από 30.4.2014 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, καθορίστηκαν οι όροι, προϋποθέσεις και ο χρόνος δωρεάν προβολής των κομμάτων (διαφημιστικά μηνύματα) κατά την προεκλογική περίοδο, από τους ραδιοφωνικού και τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (δημόσιους και ιδιωτικούς).

Ο τηλεοπτικός χρόνος επιμερίζεται μεταξύ των κομμάτων ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012.

Όσα, δε, κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων δεν περιλαμβάνονται στην επίμαχη υπουργική απόφαση, δεν έχουν την ευχέρεια να προβάλλουν δωρεάν διαφημιστικά μηνύματα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Στην αίτησή τους υποστηρίζουν ότι παραβιάζει τη Συνταγματική αρχή της ισότητας ο νόμος 3023/2002 που αποκλείει την ίση δυνατότητα προεκλογικής προβολής των κομμάτων.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι τα δύο κόμματα που συνασπίστηκαν έχουν παρουσία ετών στον πολιτικό στίβο (το 2009 ιδρύθηκε η Δράση και το 2012 η Δημιουργία Ξανά) και σύμφωνα με τα κριτήρια της αναλογικής ισότητας, έπρεπε να λάβουν τηλεοπτικό χρόνο ανάλογο τουλάχιστον των κομμάτων Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και Οικολόγοι Πράσινοι.

Ακόμη, σημειώνουν ότι από την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης δέχονται ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα αξιοποιούν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και ζητούν με προσωρινή δικαστική διαταγή να «παγώσει» η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ