«Ο Μπους με είχε ενημερώσει για το πραξικόπημα αλλά τον αγνόησα» - iefimerida.gr

«Ο Μπους με είχε ενημερώσει για το πραξικόπημα αλλά τον αγνόησα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε ενημερωθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, ότι οι σκληροπυρηνικοί του κομμουνικού κόμματος ετοίμαζαν πραξικόπημα εναντίον του, αλλά δεν πίστευε ότι θα συμβεί, λέει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» με αφορμή τη συμπλήρωση των είκοσι ετών από την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

Όπως υποστηρίζει ο 80χρονος Γκορμπατσόφ στη συνέντευξή του, ο Τζόρτζ Μπους του είχε τηλεφωνήσει λίγες εβδομάδες πριν το πραξικόπημα και τον είχε ενημερώσει ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει πραξικόπηπα για την ανατροπή της πολιτικής του. Το αγνόησε όμως και πήγε διακοπές στη Μαύρη Θάλασσα γιατί όπως σημειώνει δεν πίστευε «ότι ήταν ηλίθιοι για να με ρίξουν και να προσπαθήσουν να γυρίσουν το ρολόι πίσω».

Παρόλα αυτά, ο Μπους επιβεβαιώθηκε αφού το πραξικόπημα έγινε στις 19 Αυγούστου. Διήρκεσε μόλις τρεις ημέρες, αλλά οδήγησε στην ανατροπή του Γκορμπατσόφ ενώ έδωσε την ευκαιρία στον βασικό του αντίπαλο, Μπορίς Γιέλτσιν, να πάρει την εξουσία και να διαλύσει τη Σοβιετική Ένωση.

«Δυστυχώς ήταν πραγματικά ηλίθιοι», δηλώνει τώρα ο Γκορμπατσόφ για τους εμπνευστές του πραξικοπήματος: τον αντιπρόεδρό του Γενάντι Γιανάγιεφ, τον αρχηγό της KGB Βλαντίμιρ Κριούτσκοφ και τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών.

Θυμίζουμε ότι οι πραξικοπηματίες έθεσαν τον σοβιετικό ηγέτη σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ τρεις ημέρες αργότερα ο Μπορίς Γιέλτσιν ανέβαινε σε ένα τανκ στην Κόκκινη Πλατεία και αποθεωνόταν από το πλήθος ως απελευθερωτής. «Ηταν πραγματικά διψασμένος για την εξουσία», δηλώνει ο Γκορμπατσόφ για τον διάδοχό του και πρώτο ηγέτη της μετακομμουνιστικής Ρωσίας. «Θα έπρεπε να τον είχα στείλει σε κάποια μπανανία ως πρεσβευτή, να καπνίζει ναργιλέ και να περνάει όμορφα και ήσυχα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ